2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Tusk toporzékol: a magyar halálozási adatokkal kampányol a Twitteren

„Magyarország és Lengyelország tragikus rekordokat döntenek a halálozások és az új esetek számában. Ilyen, amikor az illiberális demokrácia akcióban van. Azt ígérték, hogy a kisebb szabadság árán a polgárok védelmet és biztonságot kapnak. Betartották az ígéretet, de csak az első felét” – írta a Twitteren Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke.

 

A lengyel politikus csütörtökön sokadszorra bírálta a magyar védekezést, ám az Európában is éllovas hazai oltási kampányról már nem ejtett szót. A kritikus nyilatkozatra válaszul Novák Katalin, a Fidesz alelnöke a következőt üzente Tusknak:

„Ön semmit nem tett a vírus megállítása érdekében, most mégis átpolitizálja a haláleseteket, miközben kereszténydemokratának állítja be magát. Magyarországon az átoltottság duplája az uniós átlagnak. A különbséget az okozza, hogy a kormány az EU-n kívülről is beszerzett plusz oltóanyagokat. Minden élet számít, politikai színezettől függetlenül”

Hungary and Poland are breaking tragic records in new cases and deaths. Illiberal democracies in action. They have promised less freedom but more safety and security. And they have kept their promise, but only its first half.

— Donald Tusk (@donaldtuskEPP) April 15, 2021

 

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár ugyancsak a Twitteren azt írta: Donald Tusk ahelyett, hogy az uniós intézmények felelősségét firtatná a kudarcos vakcinabeszerzés miatt, a vesztébe vezeti Kohl és Martens pártját, amikor az európai liberálisok vezetőjeként szólal meg. „Amennyiben Magyarország az EU-ra várt volna, most nem vezetnénk népességarányosan az uniós átoltottsági listát” – hangoztatta.

Hölvényi György, az Európai Néppárt tagpártjaként működő KDNP európai parlamenti képviselője szerint Donald Tusknak nem kellene a politikai játszmája részeként tekintenie a koronavírus halálos áldozataira. „Ön mit tett annak érdekében, hogy Európában minél több oltóanyag álljon rendelkezésre?” – tette fel a kérdést a pártelnöknek.

Enough is enough. President Tusk should not use #COVID19 victims as part of his own political game. What did you do for more vaccines in Europe, Mr Tusk? https://t.co/qzg3DzB0tf

— Hölvényi György (@HolvenyiGyorgy) April 15, 2021

Ismert, a vírus első hullámának idején Tusk náci párhuzamot vont a magyar védekezéssel kapcsolatosan, ami nagy indulatokat keltett a hazai közéletben. A Fidesz idén márciusban elhagyta a lengyel által vezetett Európai Néppártot, ám Tusk szemlátomást továbbra is előszeretettel foglalkozik a magyar kormánnyal. Az április eleji Orbán–Morawiecki–Salvini-találkozót is kéretlen szavakkal illette.

Forrás: Magyar Nemzet

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató