2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Biden Amerikája: újra lehet népszerűsíteni az abortuszt

A Joe Biden amerikai elnök vezette kormányzat szerdán megkezdte a feloldását a Donald Trump előző elnök hivatali ideje alatt bevezetett tilalomnak, amely megvonta a szövetségi finanszírozást mindazon egészségügyi klinikáktól és intézményektől, amelyek – más szolgáltatások mellett – a családtervezés részeként abortuszt ajánlanak a nőknek.

Az egészségügy és emberi források minisztériumának (HHS) szabálytervezete Biden kampányígéretét követi, aki azt ígérte, hogy visszavonja elődje családtervezési politikával kapcsolatos 2019-es rendeletét, amely orvosi egyedületek szerint sérti az orvos és beteg közötti kapcsolatot.

A Biden-kormányzat mindazonáltal nem függesztette fel azonnal a Trump elnökségének idejéből származó szabályozást, amelyet az abortuszhoz való jog mellett kiálló egyes személyek korábban kértek. A rendelet mindaddig érvényben marad, amíg hivatalosan fel nem váltja az új szabályozás, ami hónapokig is eltarthat.

Az évtizedek óta működő szövetségi családtervezési program évente körülbelül 286 millió dolláros támogatást tesz lehetővé az elsősorban alacsony jövedelmű nőket ellátó klinikák számára. A születésszabályozást és alapvető egészségügyi szolgáltatásokat (például rákszűrést) nyújtó klinikákat Trump elnöksége idején ideológiai csatározásokkal szembesült, valamint a koronavírus-világjárvány hatása is sújtotta őket. A programból való 2019-es kilépés előtt az abortuszklinikákat is működtető Planned Parenthood (Tervezett Szülőség) nevű szervezet és társai a páciensek mintegy 40 százalékát látták el a becslések szerint.

Bár a törvény értelmében a szövetségi családtervezési alapokat nem lehet abortuszok elvégzésére fordítani, konzervatív vallási szereplők régóta az ország legnagyobb abortuszszolgáltatójának számító Planned Parenthood közvetett támogatásaként tekintenek a programra.

A Biden-kormányzat becslései szerint Trump 2019-es rendelete óta a program 1,5 millióval kevesebb nőt lát el évente, ami 37 százalékos csökkenés a 2016 és 2018 közötti átlagos esetszámhoz képest. A HHS becslései szerint a Trump-kormányzat változtatásai akár 180 ezer nem kívánt terhességhez vezethettek.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató