2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Szobrot állítanak az iszlamista terrorista által lefejezett tanár emlékére

Csaknem fél évvel a különös kegyetlenséggel lefejezett francia történelemtanár, Samuel Paty halált követően a pedagógus egykori iskolájának vezetősége megszavazta, hogy szobrot állítsanak elhunyt kollégájuknak. Az alkotás a tanár egykori iskolájának bejáratánál lesz elhelyezve és a tervek szerint a gyilkosság évfordulóján avatják fel.

A Le Parisien információi szerint műalkotást Nacéra Kainou szobrászművész fogja elkészíteni és előreláthatóan az iskola épülete előtt lesz majd elhelyezve. A művésznő algériai származású, a besançoni Ecole des Beaux-Arts és a New York-i The Art Student League iskolákon végzett és immár két évtizede Párizsban él és alkot, elsősorban portrékat készít. Samuel Paty szobrát az elképzelések szerint a gyilkosság első évfordulóján, 2021. október 16-án fogják felavatni. A szobor ötlete a település, Conflans-Sainte-Honorine volt polgármesterétől, Claude Quenault-tól ered. A politikus Michel Rocard volt francia miniszterelnök tanácsadójaként dolgozott, majd 1977-től 1994-ig a település polgármestere volt. A szobor állításával egyetértett a jelenlegi polgármester, Laurent Brosse is és az elhunyt tanár, Samuel Paty családja is jóváhagyását adta, így hamarosan elkezdheti a munkát Nacéra Kainou.

A Samuel Paty-t ábrázoló bronz mellszobor az iskola oromfalán, közvetlenül a bejárat fölött lesz látható és elkészítése öt-hat hónapot vesz igénybe. A Valeurs actuelles információi szerint a szobrot készítő művésznő már felvette a kapcsolatot Samuel Paty családjával és meghívta őket a műhelyébe, hogy láthassák, hol és hogyan készül majd a szobor.

Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató