2021. június 20. - Rafael
EUR : 355.38
USD : 298.31
Időjárás ikon31°19°

Kunhalmi felszólította a kormányt: az iskolákban is nyissanak tesztelőpontokat

A gyermekek iskolanyitás előtti tesztelésének fontosságára hívta fel a figyelmet Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő szombaton a XVIII. kerületből közvetített online sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus üdvözölte, hogy a kerületi önkormányzat a hétvégén koronavírustesztet végeztet az óvodába és iskolába menő gyermekek, valamint a pedagógusok számára. Azonban megjegyezte: a tesztelés alapvetően a kormány feladata lenne.

A gyermekek tesztelését preventív intézkedésnek nevezve kiemelte: a magyar társadalomban az átoltottság még nem tart ott, hogy kockázatmentes legyen az iskolák nyitása. Kunhalmi Ágnes javasolta, hogy külföldi példára a kormány az iskolákban is nyisson tesztelőpontokat szakképzett személyzettel.

Emellett a szocialista politikus az kérte: a tanórákat online is közvetítsék, hogy ne maradjanak le azok a gyermekek, akik otthon lesznek azért, mert a családjuk túl kockázatosnak érzi, hogy iskolába menjenek.

Kőrös Péter XVIII. kerületi alpolgármester bejelentette, hogy a kerület szűrési programot hirdetett az iskolába és óvodába menő mintegy 7000 alsó tagozatos és óvodás gyermeknek, valamint 1600 oktatási dolgozónak.

A programmal azt szeretnék elérni, hogy minél kevesebb fertőzött vagy beteg ember menjen az intézményekbe.

Szombaton az A-K, míg vasárnap az L-Zs betűvel kezdődő vezetéknevűeket várják a kerület három tesztelési pontjára, a pestszentlőrinci és a pestszentimrei szakrendelőkbe, illetve a Havanna lakótelepi Kondor Béla sétányon levő gyermekorvosi rendelőbe.

Az MSZP-s politikus hangsúlyozta: a tesztelés önkéntes, a gyermekek teszteléséhez szülői jelenlét szükséges.

Sáfrány Ágota, a helyi egészségügyi szolgáltató ápolási igazgatójának tájékoztatása szerint hatéves korig gyermekorvos, felette szakdolgozó végzi a teszteket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató