2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Üzentek az "ukránok": legközelebb 600-800 fős csapattal érkeznének a Dunaferrhez

„Hogy fogunk-e ismét próbálkozni? Igen, hiszen szeretnénk érvényesíteni a megbízó Steelhold jogos érdekét, márpedig az üzem területe az övé” – tette egyértelművé az ukrán fél a szándékait.

péntek este egy több száz fős, külsős biztonságiakból álló zsoldoscsapat megkísérelte elfoglalni a Dunai Vasművek gyárkomplexumát. Az akciót a rendőrségnek kellett megakadályoznia.

Mikó szerint jogos volt az akció, ők csak a felszámolást akarják megakadályozni

A Dunaferr közleménye szerint a „zsoldoscsapat” mögött Mikó István állt, aki Tatjana Tarutának és köreinek a képviseletében járt el. Ezzel kapcsolatban Mikó a Steelhold Limited meghatalmazott képviselőjeként közleményt juttatott el az Indexnek, amelyben ez állt: „A tegnapi napon előre jeleztük, hogy jogilag alátámasztott bizonyítékok alapján ismételten megpróbáljuk megakadályozni az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. 99,64 százalékos tulajdonosának és a társaság több ezer munkavállalójának érdekében, hogy a társaságot felszámoltassák, a vagyon eltulajdonítását tovább leplezzék, a beszállítói és köztartozásokat kifizetetlenül hátra hagyják”

A közleményben Mikó kitér arra is, hogy a Dunaferr egyik kapcsolt cégét korábban 139 millió euróra büntették a szén-dioxid-kvóta kapcsán, emellett pedig 2020-ról mintegy 98 milliárdos bírsága és környezetvédelmi adófizetési kötelezettsége is van a vállalatnak. Ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy nem akarná, hogy a magyar adófizetőkkel fizettessék meg az ISD Dunaferr Zrt. volt vezetői által okozott károkat.

Visszajönnek, méghozzá többen

Mikó a „zsoldoscsapatról” azt mondta, hogy összesen 500 fő volt jelen, akik különböző biztonsági cégektől jöttek, a megbízásukat pedig az „ISD Dunaferr legitim vezetése” adta. Hozzátette, hogy az akció célja az volt, hogy átvegyék az ingatlan területét, mivel az a Seelhold tulajdonában van.

„Hogy fogunk-e ismét próbálkozni? Igen, hiszen szeretnénk érvényesíteni a megbízó Steelhold jogos érdekét, márpedig az üzem területe az övé” – tette egyértelművé Mikó. Kiemelte, hogy a következő alkalommal nagyobb csapattal 600-800 fővel fognak érkezni. Arra a kérdésre, hogy erre mikor fog sor kerülni azt felelte: „Remélhetőleg minél előbb”.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató