2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Von der Leyen megalázta Ukrajna elnökét

Kérdéses választ küldött az Európai Bizottság elnöke az ukrán államfő levelére, amelyben Ukrajna függetlenségének 30. évfordulójára hívták meg.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő írásban hívta meg Ursula von der Leyent a ceremóniára, amelyen Ukrajna függetlenségének 30. évfordulóját ünneplik majd, illetve első Krími Platform csúcstalálkozóra is – közölte a Mandiner.

A meghívást Von der Leyen levélben visszautasította, ám ezt nem ő maga, hanem Björn Seibert, Von der Leyen kabinetfőnöke írta alá.

A visszautasító levélben Seibert arra hivatkozik, hogy Von der Leyennek „rengeteg elfoglaltsága van” a kérdéses napokban.  A Politico információi szerint azonban a meghívás augusztus 23–24-ére szól, amikor az Európai Bizottság gyakorlatilag zárva tart, mert szinte mindenki szabadságra megy.

Az újság hozzáteszi: a levélnek azért rossz a kicsengése, mert az elmúlt hetekben Oroszország hatalmas erőket mozgósított az ukrán határ mentén, így elvárás az Európai Bizottság irányába, hogy kiálljon Ukrajna függetlensége mellett egy ilyen helyzetben.

Az Európai Bizottság vezető szóvivője, Eric Mamer azt nyilatkozta, Von der Leyen nem azt a válaszlevelet fogja elküldeni az ukrán államfőnek, ami a sajtóba kiszivárgott. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató