2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Felfüggesztettek egy lengyel iskolaigazgatót, mert tiltotta a liberális diákjainak az abortuszpárti jelkép használatát

A lengyelországi Łódź középiskolájának igazgatója az iskola szabályzatán keresztül tiltotta, hogy az online oktatásban alkalmazott programban a diákok politikai tartalmú avatarokat használjanak profiljukhoz.

A Łódź-i középiskola belső szabályzata tiltja, hogy a diákok a távoktatásban használt Teams alkalmazáshoz politikai, vagy politikai tevékenységhez köthető avatarokat töltsenek fel. Az igazgatót, Dariusz Jakóbeket a napokban ezzel összefüggésben felfüggesztették állásából, miután kiderült, hogy az intézkedése nyomán a diákok nem használhatják az abortuszpárti Strajk Kobiet (Nők Sztrájkja) mozgalom jelképét sem.

Amelyik tanuló a Lengyelország-szerte felfordulást okozó abortuszpárti tüntetéssorozat szervezőinek jellegzetes, vörös villámot és női fejet ábrázoló logóját használta profiljához, az figyelmeztetésben, s ha az nem volt elégséges, igazgatói intőben is részesülhetett, de a szabályozás szerint lehetőség volt az iskolából való eltanácsolására is.

Néhány aktivista úgy gondolta, hogy megzavarja a meg nem született gyermekekért tartott misét....

Nem tetszett azonban az igazgató nevéhez köthető szabályozás a Łódź-i városvezetésben a baloldali Małgorzata Moskwa-Wodnickának – írta meg a gazeta.pl. Miután már felfüggesztette állásából az igazgatót, Moskwa-Wodnicka fegyelmi eljárást is indíttatna ellene, mert szerinte az iskola szabályzata sértheti a diákok jogait. 

Az intézmény hivatalából felfüggesztett igazgatója szerint viszont a tilalom célja a tanulók személyes biztonságának szavatolása, valamint az iskolai fegyelem és az intézmény apolitikus jellegének fenntartása volt.

A lengyel TVN24 riportere beszélt az iskola egyik lánytanulójával is, aki két alkalommal is negatív pontot kapott, mert az abortuszpárti mozgalom jelképét használta az iskolai online oktatásban profilképként. Sandra Osiowa arra panaszkodott az interjúban: nem számított ilyen lépésre az iskolájától.

Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató