2021. augusztus 02. - Lehel
EUR : 357.62
USD : 300.34
Időjárás ikon36°20°

Lukasenka: merényletet terveztek ellenem és gyermekeim ellen

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szombat este Telegram-oldalán bejelentette, hogy a fehérorosz hatóságok őrizetbe vettek egy összeesküvő csoportot, amely merényletet tervezett ellene és gyermekei ellen, és valószínűleg kapcsolatban állt az amerikai titkosszolgálatokkal.

"Elfogtuk a csoportot, elmondták, hogyan tervezték ezt az egészet" - mondta a fehérorosz vezető. "Nyilvánvalóan külföldi titkosszolgálatok tevékenységének is nyomára bukkantunk. Valószínűleg az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt, nem tudom, ki dolgozott ott az amerikaiak közül" - tette hozzá.

Közben Moszkvában a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) sajtóosztálya azt közölte, hogy őrizetbe vettek két gyanúsítottat, akik katonai hatalomátvételt készítettek elő Fehéroroszországban. A közlemény szerint

Jurij Zjankovics fehérorosz-amerikai kettős állampolgár és Aljakszandr Feduta fehérorosz állampolgár fegyveres felkelést és katonai hatalomátvételt akartak kirobbantani a "színes forradalmak" mintájára Fehéroroszországban, helyi és ukrán nacionalisták részvételével, és  meg akarták gyilkolni Aljakszandr Lukasenka elnököt.

A hatalomátvételt a május 9-i minszki győzelem napi ünnepségekre időzítették. Az orosz biztonsági szervek fehérorosz kollégáikkal együttműködve azonban leleplezték az összeesküvést, és átadták a két gyanúsítottat a fehérorosz hatóságoknak - tette hozzá a sajtóosztály.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató