2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Black Swan fedőnéven nagyszabású hadgyakorlat kezdődött Magyarországon

Nemzetközi hadgyakorlat kezdődött Magyarországon. A gyakorlat június végéig tart, ideje alatt megnövekszik a gépjárműforgalom, gyakran lehet majd látni hadihajókat a Dunán, és a levegőben is több katonai repülőre kell számítani.

Szolnokon egy nemzetközi, magyar vezetésű törzset állítanak fel, és onnan vezetik majd a műveleteket, írj az MTI a honvédség sajtótájékoztatója alapján. A „Black Swan 2021” gyakorlat végrehajtásában a Magyar Honvédség (MH) 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár vállalta a vezető szerepet.

A gyakorlaton Ausztria, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia katonái hajtanak végre feladatokat. Továbbá két szponzorország is közreműködik: Németország kiképzőkkel, az Egyesült Államok kiképzőkkel és katonákkal is részt vesz a gyakorlaton.

Összesen mintegy 800 katona, több mint 14 repülőgép és helikopter, továbbá az Egyesült Államok hajói vesznek részt a gyakorlaton. Magyarországon a magyarok mellett az amerikai haditengerészet különleges műveleti katonái, valamint a szárazföldi erők katonái, továbbá várhatóan szlovén különleges műveleti katonák fognak feladatokat végrehajtani az ország több pontján.

A magyar harcibúvárok Horvátországba utaznak

A gyakorlatot alapvetően három ország – Magyarország, Szlovákia és Horvátország – területén tartják. A feladatok szinkronizálása, vezetése lesz a magyar parancsnokság feladata, nyilatkozta Sándor Tamás, a Magyar Honvédség Parancsnokságának különleges műveleti szemlélője. A vezérőrnagy közölte: magyar harcibúvár csoport utazik Horvátországba az ottani különleges műveletek támogatásra.

A helyszínek kiválasztásánál alapvetően katonai területekre koncentráltak, mint Újdörögd, Várpalota, Táborfalva, Ócsa és Tótvázsony gyakorló terei és térségük.

Ezek mellett különleges műveleti csoportok Kecskemét, Sárospatak, Nyíregyháza és Kisvárda térségében is hajtanak végre feladatokat. Emiatt a közutakon megnövekedett katonai gépjárműforgalomra, valamint a repülők miatt erős hanghatásokra is számítani lehet.

A Dunán felfegyverzett amerikai hajók közlekednek

Pécsvárady Szabolcs, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár megbízott parancsnoka elmondta: a Dunán Ercsi és a Szentendrei-sziget között hajóval is hajtanak végre feladatokat a katonák. Ennek nyomán a következő napokban a Duna budapesti szakaszán is közlekedni fognak amerikai zászlós, felfegyverzett hajók.

Pécsvárady kiemelte: az aktívabb manőverrel járó mozzanatokat olyan kisebb öblökbe tervezték, ahol vízi, vízparti forgalom minimális vagy nincs is. A vaklőszeres feladatokat a lakott területektől távol, zárt partszakaszok körzetében hajtják végre. A gyakorlat előkészítése során a rendőrséggel, a vízi közlekedésben érintett hatóságokkal, szervezetekkel, sportszakosztályokkal is együttműködtek – tette hozzá az ezredes.

A Black Swan 2021 kapcsolódik az amerikai vezetésű Trojan Footprint-South 2021 és a Blue Sky gyakorlathoz, továbbá része a Defender Europe 2021 gyakorlatosorozatnak. A nemzetközi gyakorlatot a tervek szerint, de a koronavírus-járványhoz kapcsolódó védelmi intézkedések betartásával tartják meg.

Győrben külön figyelmeztette a lakosságot a polgármester

Győrben katonai konvojok átvonulása várható több alkalommal – közölte Dézsi Csaba polgármester a közösségi oldalán. Várhatóan 2021. június 30-ig a 8-as, 81-es, 82-es és 83-as főutakon hazai és külföldi, katonai könnyű és nehéz járművek, valamint különböző haditechnikai eszközök közlekedhetnek nappal és éjjel egyaránt. A gyakorlatsorozattal együtt jelentkező esetleges kellemetlenségek miatt a lakosság megértését és türelmét kéri a polgármester.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató