2021. június 16. - Jusztin
EUR : 350.14
USD : 289.11
Időjárás ikon25°12°

Visítás van: Állítólag tovább romlott a sajtószabadság helyzete Magyarországon

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi - magát függetlennek valló - újságíró-szervezet kedden közzétett friss jelentése szerint Magyarországon az elmúlt évben tovább romlott a sajtószabadság helyzete:

Magyarország 92. helyen áll a világ országai között, legutóbb 89. volt. Az Európai Uniót nézve már csak Bulgáriában rosszabb a sajtó helyzete, miközben olyan európai országok is előttünk vannak a listán, mint Albánia, Moldova és Észak-Macedónia.

A jelentés szerint a koronavírus-járványt kihasználva Orbán Viktor kormánya tovább növelte befolyását a magyar média felett, ami például a lengyel és a szlovák kormány számára is példaként szolgálhat.

A járvány kezdetekor olyan törvényeket fogadtak el, amelyek alapján fake news terjesztésének vádjával újságírókat fenyegethettek, illetve a járványra hivatkozva tovább nehezítették a közérdekű adatok megismerhetőségét. A drónfelvételek készítésére vonatkozó törvénymódosítást is úgy értékelték, mint ami szűkítette a sajtó mozgásterét. Sérült a média sokszínűsége is, az RSF jelentése a Klubrádió és az Index ügyét említi példaként, a Szabad Európa és a Telex elindulását viszont a pozitív fejlemények közé sorolták.

A listát egyébként Norvégia vezeti a finnek és a svédek előtt, Eritrea áll az utolsó helyen, Észak-Koreát, Türkmenisztánt és Kínát megelőzve - írják a nagy függetlenek...

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató