2021. június 21. - Alajos, Leila
EUR : 355.38
USD : 298.31
Időjárás ikon31°19°

Annyira megsértődött a CEU, hogy nem jönnek vissza Magyarországra - jobb is így!

A lex CEU módosítása nem változtat Magyarországon a CEU helyzetén, ezért az egyetem Ausztriában marad, egy olyan országban, ahol tisztelik az akadémiai szabadság alapvető értékeit, áll az intézmény közleményében, amelyben megemlítik a kínai Fudan Egyetem ügyét is.

A magyar kormány a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítására nyújtott be javaslatot a magyar Országgyűlésnek, az után, hogy az Európai Bíróság a múlt év októberében kimondta, hogy a lex CEU megsértette az uniós jogot – nyugtázza az eseményt a CEU közleménye. Azonban hozzáteszik: a benyújtott törvénymódosítás nem változtat a CEU helyzetén:

Úgy véljük, hogy a magyar kormánynak nem áll szándékában olyan feltételeket teremteni, amelyek között a CEU-hoz hasonló nemzetközi intézmények szabadon működhetnének. Az új tervezet értelmében továbbra is politikai döntés kérdése, hogy milyen külföldi egyetemek működhetnek Magyarországon, és a döntést bizonyára a legmagasabb szinteken hozzák majd meg. A magyar kormány eddig is világossá tette, hogy mire akarja használni a hatalmát. Elüldöztek egy intézményt, amely az akadémiai szabadság nemzetközi értékeit követi, és helyette meghívtak egy intézményt, amely a Kínai Kommunista Párt abszolút irányítása alatt áll

– írják.

A közlemény szerint a magyar kormány már eldöntötte hogy mit választ. Ezért a CEU Ausztriában marad, egy olyan országban, ahol tisztelik az akadémiai szabadság alapvető értékeit. Kutatási és egyéb, oktatást nem jelentő tevékenységeikkel továbbra is jelen lesznek Budapesten. A várost soha nem hagyják el, de nem teszik ki magukat újra egyetlen ember és rezsimje politikai szeszélyeinek – fogalmaznak a közleményben.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató