2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Közel másfél millió orosz és kínai vakcina érkezik a következő 10 napban

A jövő hét második felében érkezik 400 ezer Sinopharm oltóanyag Kínából. A kínai oltóanyagból 600 ezerrel többet küldenek.

A következő 10 napban 1 millió 480 ezer orosz és kínai oltóanyag érkezik Magyarországra – jelentette be szerda reggeli sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter.

A külügyminiszter ismertette: szombaton 600 ezer oltóanyag Kínából, ez a világjárvány óta a Magyarországra érkezett legnagyobb szállítási mennyiség. Jövő hét elején Oroszországból megérkezik 280 ezer második komponens, amellyel biztosítják azt, hogy akik eddig megkapták az első komponenst, most a másodikat is megkaphatják. A jövő hét második felében érkezik 400 ezer Sinopharm oltóanyag Kínából. Ezzel párhuzamosan Grúziából is elhozzák azt a százezer adag vakcinát, amit vásároltak. Szintén a jövő hét második felében érkezik 200 ezer Szputnyik első komponens.

Oroszország vonatkozásában április végéig a megkötött szerződésnek megfelelően az összes első komponens megérkezik, és megérkezik az összes második komponens a februárban és márciusban megérkezett első komponensek után. A maradék 200 ezer pedig májusban érkezik.

Kínából összesen 2,1 millió oltóanyag lesz Magyarországon. Másfél milliónak kellett volna megérkeznie április közepéig, a kínaiak azonban 600 ezerrel többet küldenek – mondta a sajtótájékoztatón a külügyminiszter. Hozzátette: így meg tudjuk előzni azt a nehéz helyzetet, amit az egyik nyugati szállító visszalépése okozott.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató