2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Hivatalos: szombaton nyitnak a teraszok

Néhány napon belül elérhetjük a 3 és félmillió beoltottat, mely után részleges nyitást tervez a kormány. Sok részletszabály, például a védettségi igazolványok kérdése, vagy éppen az, miért tervezik a veszélyhelyzet őszig tartó meghosszabbítását még nem tisztázott. A szerdai kormányülésen született döntésekről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztat a kormányinfón.

Gulyás Gergely számolt be a hírekről.

Holnap elérjük a 3,5 millió beoltottat, ezért már szombaton nyithatnak a teraszok. 

Hozzátette, hogy 23 órára fog módosulni a kijárási tilalom kezdete.

Gulyás Gergely az újraindítás lépéseivel kezdte és megerősítette, hogy valószínűleg már pénteken elérik a 3 és félmillió beoltottat. Ezt a belügyminiszter fogja megállapítani, majd másnap - vagyis szombaton - megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, este fél10-ig lehetnek nyitva és 11 órára módosul a kijárási tilalom kezdete.

Jövő héten újabb egymillió vakcina érkezik, valamint 200 ezer orosz második oltás, és a Pfizer vakcinák is mindig időben érkeznek, utóbbiból a jövő héten 300 ezer jön.

A regisztráltak száma már 4 millió 400 ezer, a miniszter szerint nagyon hamar elérhetjük a 4 millió beoltottat is. Ebben segíteni fog az online időpontfoglalási rendszer is, melyet először az egyetemi klinikákon próbálnak ki.

Elhangzott az is, hogy áttekintették az iskolák és az óvodák újranyitását, a kormány adatai szerint hétfőn az óvodások 60, az alsó tagozatosok 75 százaléka vett részt a jelenléti oktatásban, ez a szám pedig folyamatosan nő.

A héten benyújtotta a kormány a költségvetés módosítását is, ez Gulyás szerint "az újraindítás költségvetése" lesz, 6000 milliárdos alappal. A bértámogatás májusra is jár a vendéglátóhelyeknek.

A veszélyhelyzet meghosszabbítárása benyújtott javaslatra Gulyás szerint azért van szükség, mert a járvány még nem ért véget, hiába javulnak a fertőzészámok. A meghosszabbítás azt szolgálja, hogy biztosítva maradjon az ország cselekvőképessége, és véghatáridőt is tartalmaz, ami a parlament őszi ülésszakát követő 15. nap. Ha azonban a kormány úgy dönt, előbb is megszüntetheti.

"Mindannyiunk érdeke, hogy a veszélyhelyzet minél előbb véget érjen" - mondta Gulyás, aki ezután az ellenzék felelősségét firtatta, akik szerinte álhírekel és kamuvideókkal próbálják lejáratni az egészségügyet, valamint támadják a vakcinákat.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató