2021. augusztus 02. - Lehel
EUR : 357.62
USD : 300.34
Időjárás ikon36°20°

Kásler: Elfáradtak az orvosok és a nővérek, főleg lelkileg

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere interjút adott a Magyar Nemzetnek. Az interjú fontosabb állításai:

„A legnagyobb kihívás most, hogy az orvosok és a nővérek – miután egy éve folyamatos készültségi állapotban vannak – elfáradtak, főleg lelkileg.” A munkájukat továbbra is kitartással végzik, az egészségügyi rendszer pedig összességében bírja a terhelést. „Nem tudok egyetlenegy betegről sem, akit ne láttunk volna el” – jelentette ki az egészségügyért is felelős miniszter.

A koronavírusról már lényegesen többet tudunk, mint egy évvel ezelőtt, azonban „még mindig sok a nyitott kérdés, így sokféle véleményt lehet hallani”.

A megbetegedés során „az érfal gyulladása által okozott trombózis a test összes szervében előfordulhat”, ezért maradhatnak szövődményei a felgyógyultaknak. „A szövődmények kialakulása attól függ, milyen immunállapotban ért minket a fertőzés, illetve hogy a vírus mennyire agresszív”. Kidolgozták a poszt-Covid-szindróma kezelési irányelveit, most kell kiépíteni a megfelelő infrastruktúrát.

A vírus reprodukciós rátája novemberben 0,71 százalék volt, a brit mutáns elterjedésével felment 1,34-re, mostanra sikerült visszaszorítani 0,7 környékére. Kásler szerint ebben benne van a március 8-i szigorítások és az oltások hatása is.

Arra a kérdésre, hogy a lap szerint vannak óvodai és iskolai dolgozók, akik nem osztják meg a szülőkkel, hogy beoltották-e magukat, Kásler azt mondta, hogy az oltás önkéntes és személyes egészségügyi adat, de reméli, hogy beoltatják magukat, mert „minden hivatás esetében felelősséggel kell viselkedni a többi embertárs iránt”. „Ha valaki magánügynek tartja a koronavírus-járványt, az téved” – tette hozzá.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató