2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kezd kirajzolódni: A koronavírus megb@szt@ az ellenzéket

Deák Dániel írása a Facebookon

Komoly siker a Fidesznek: már csak kevesebb mint egy év van hátra a 2022-es parlamenti választásig, miközben még a Závecz Research mérése szerint is érezhető erősödésnek indult a Fidesz támogatottsága.

Az adatok után értékelem is az aktuális helyzetet:

- A kormánypártoknak a választókorúak körében februárban 31, márciusban 33 százalékos volt a tábora, most áprilisban azonban már 34 százalékon áll.

- A Jobbik két hónapja 9 százalékos párt volt, egy hónapja 11 százalékot kapott, áprilisban 12 százalékot. A DK-nak a márciusival azonos nagyságú a tábora, 11 százalékos.

- A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz toronymagasan vezet, 47 százalékkal; a második helyen a DK áll 17, százalékkal; harmadik a Jobbik, 15 százalékkal.

- A biztos választók körében rendkívül szoros a két politikai oldal versenye, a baloldali lista 49 százalékon áll, a kormánypártoké 48 százalékon.

- Hasonlóan szoros az a kérdés is, hogy ki kapna több szavazatot, ha most lennének a választások. Erre 41 százalék úgy válaszolt, hogy a Fidesz, 39 százalék pedig azt feltételezi, hogy a baloldal nyerne egy most vasárnap tartott megmérettetésen.

- A teljes választókorú népesség körében 34 százalékon áll a Fidesz, a baloldali tábor pártjai közül a Jobbik és a DK van 10 százalék fölött, 12, illetve 11 százalékkal. Tőlük leszakadva fej-fej mellett áll a Momentum és az MSZP, 6, illetve 5 százalékponttal. Van 26 százaléknyi bizonytalan szavazó is a Závecz kutatása alapján. Az LMP kettő, az összes többi formáció a teljes népesség egy százalékának szimpátiáját élvezi.

Konklúzió - További Fidesz erősödés várható

- Komoly politikai siker a Fidesz számára, hogy ilyen rendkívüli nehéz krízishelyzetben is erősödni tudott a támogatottsága, miközben ugyanebben az időszakban Németországban például a kormányzó CDU/CSU mélyrepülésben volt.

- Mindez főként annak köszönhető, hogy a magyar oltási program az egyik legsikeresebb a világon, így Európában az elsők között hagyhatja a háta mögött Magyarország a járvány okozta válsághelyzetet. Nem meglepő tehát, hogy a felmérések szerint az emberek elégedettek a kormány járványkezelésével.

- Szintén bíztató a kormánypártok számára, hogy a gazdaság újraindulása is javíthat az emberek közérzetén, így a kormány támogatottsága tovább erősödhet.

- A baloldal politikai szempontból nem tudta kihasználni a helyzetet, a választók a jelek szerint nem díjazták sem a keleti vakcinák támadását, sem a járvány alatt tanúsított ellenzéki politizálást, csupán a baloldalon belül változtak érdemben az erőviszonyok.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató