2021. szeptember 17. - Zsófia
EUR : 348.9
USD : 296.38
Időjárás ikon21°16°

Medián: Hadházy Ákos nyerné a zuglói előválasztást

A HVG birtokába került Medián-kutatás szerint Hadházy Ákos népszerűbb Tóth Csabánál Zuglóban, bár nagyon sok a bizonytalan szavazó.

Az ellenzéki előválasztás legforróbb körzetében, Zuglóban készített közvélemény-kutatást a Medián, amely szerint az ellenzéki szavazók relatív többsége a Momentum jelöltjeként induló Hadházy Ákost támogatja Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselővel szemben.

Hadházyt az összes ellenzéki választó 37 százaléka támogatja, míg Tóthot 22, de nagyon nagy a bizonytalanok aránya. Kiderült az is, Hadházyt momentumos, jobbikos párbeszédes, kutyapártos és LMP-s szavazók támogatják inkább, míg a DK-sok és szocialisták többsége Tóth mögött áll.

A biztos szavazókat nézve nagyobb Hadházy előnye, ott 42-27 százalék az állás.

A közvélemény-kutatás szerint az ellenzéki szavazók kétharmada hallott arról, hogy előválasztást tart az ellenzék, és ugyanennyien tartják azt jó megoldásnak. A többiek inkább azt szeretnék, ha a pártok egymás közt megállapodnának a jelöltekről. Jelen állás szerint az ellenzékiek fele részt is vesz az előválasztáson.

Arra, hogy ez parázsló küzdelem lesz, már az első percben számítani lehetett: Fekete-Győr András Momentum-elnök korábban arról beszélt, nem lehetnek olyanok a listán, akit csaláson értek vagy megkárosították az adófizetőket, név szerint Tóth Csabát említve, majd Hadházy Ákost úgy mutatta be, hogy a kerületnek tisztességes és átlátható politikusra van szüksége. Hadházy pedig a többi között arról beszélt, Zuglóban voltak kérdéses ügyek, amire szerinte Tóth nem úgy reagált, ahogy kellett volna.

Tóth Csaba rögtön a bejelentés után egy fideszes videójának megosztásával támadta Hadházy Ákost, majd pár napja arról beszélt, az etikai kódex alapján eljárást kezdeményez Hadházy Ákos ellen, mert korrupcióval vádolja a baloldali vezetést.

Hadházy a minap arra panaszkodott, hogy közvélemény-kutatásnak álcázott lejárató kampány folyik ellene a kerületben, olyan kérdésekkel, hogy tudta-e, hogy Hadházy 8 évig a Fidesz tagja volt, illetve hogy miatta nem lett ellenzéki összefogás 2018-ban? Azt a kérdést is feltették, hogy tudta-e, egy megnyert körzetben indulással Hadházy kockáztatja az ellenzék esélyeit.

Hadházy a hvg.hu-nak azt mondta, nem tudja, hogy a Fidesznek, vagy az opponensének, az MSZP-s Tóth Csabának az érdeke, hogy ne induljon. "Az biztos, hogy valakinek ilyen módszerek jutottak sajnos eszébe, és Zuglóban sokszor együttműködik az Fidesz és az MSZP.” Tóth azt állította, a hivatkozott kutatásról nem tud, a kérdéseket viszont nem tartja lejáratónak, hiszen ezek megtörténtek.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató