2021. augusztus 02. - Lehel
EUR : 357.62
USD : 300.34
Időjárás ikon36°20°

Szennyezés a románoktól - Romániából percenként 70 PET-palack érkezik Magyarországra a folyókon

Ezt a Máramaros megyei tanács alelnöke ismerte el, miközben az illetékesek még mindig hulladékmentesítési programokon törik a fejüket.


 
„Olyanok vagyunk, mint a rossz felső szomszéd egy tömbházban, aki mindig eláztat: mi a magyar szomszédokat folyamatosan elárasztjuk szeméttel” – ezt Radu Trufan, a Máramaros megyei tanács alelnöke foglalta össze egy őszinteségi rohamában, aki úgy tudja, Romániából percenként legalább 50-70 PET-palack úszik át Magyarországra a Tiszán és a Szamoson, ez pedig „igen nagy szégyen ránk nézve”.
 
A hatóságok megannyi botrány után még mindig hulladékmentesítési programokon törik a fejüket, hatékony megoldás azonban még mindig nem született, a lakosság pedig továbbra is a vízfolyások árterében szokta lerakni a szemetet. Trufan szerint nem ártana mozgó gátakat létrehozni a két folyón, amelyek legalább fenntartanák a vízbe dobott hulladékok egy részét.
 
Arról a Főtér korábban is beszámolt, hogy Áder János magyar köztársasági elnök tavaly levélben kérte román kollégáját, Klaus Iohannist és Ukrajna elnökét, Volodimir Zelenszkijt, vessék latba befolyásukat, hogy sikerüljön „megnyugtató megoldást” találni a két ország területéről a folyókon keresztül Magyarországra áradó szemét ügyében.
 
A hulladékszennyezés már ott tart, hogy a Magyarországon 2019-ben üzembe helyezett hulladékmentesítő rendszer sem bírja már a határon túlról növekvő mennyiségben érkező szemétáradatot.
 
Forrás: foter.ro

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató