2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Müller Cecília: Elrendelem a tömeges oltást

Pénteken Orbán Viktor nyitásról szóló nagy bejelentése után tartotta meg tájékoztatóját az operatív törzs.

Kiss Róbert ismertette a 3,5 millió beoltott után életbe lépő miniszteri rendelet tartalmát, majd átadta a szót György István államtitkárnak, az oltási munkacsoport vezetőjének, aki fontos (bár a médiában már megjelent) bejelentéssel érkezett: az oltási program újabb állomásaként pénteken megnyílt az online oltásfoglalási rendszer.

Mint mondta, ezt az elmúlt két napon tesztelték, mostantól mindenki, aki regisztrált, tud jelentkezni a felületen, ebben a pillanatban jövő hét hőtfő-szerdára. Aki itt regisztrál, azt Sinopharmmal fogják oltani, ebből érkezik egy nagyobb szállítmány a hétvége folyamán. A foglaláskor ki tudjuk választani, a 101 helyszín közül melyik oltópontra mennénk (földrajzi megkötés nélkül), a sikeres foglalásról visszaigazoló email megy. Mindenki csak egy foglalást tud intézni, és a véglegesített foglalás nem módosítható.

A 600 ezer adagos Sinopharm-szállítmány másik felét a háziorvosoknak osztják ki, így a következő napokban valószínűleg sokakat erre a vakcinára fognak hívni az orvosok. György megkérte azokat, akik online foglalnak időpontot az oltásra, hogy ha a háziorvos is hívja őket, akkor jelezzék, hogy hozzá nem mennek, mert már van időpontjuk oltópontra.

Kiss Róbert ezután ismertette a rendőrség adatait arról, hány intézkedést hajtottak végre tegnap a járványügyi szabályok megszegése miatt. Több mint 600 esetben intézkedtek maszkviselés miatt, és több mint 700 esetben az üzletek korlátozási szabályainak megszegése miatt, vendéglátóhelyeken viszont nem intézkedtek.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, a mai naptól elrendeli a tömeges oltást, hogy minél gyorsabban fel tudja venni az oltást minden regisztrált az online foglalás segítségével. Elmondta, hogy az aktív fertőzöttek száma még nem alacsony, de szépen csökken, az országos átoltottsági adataink pedig kiemelkedőek, csak két ország előzi Magyarországot Európában. Felhívta a figyelmet a kézfertőtlenítés és a maszkviselés fontosságára, hiszen fertőzöttek lehetnek közöttük: „minden fennálló intézkedés továbbra is betartandó”.

A tisztifőorvos ismét hangsúlyozta, hogy a brit mutáns nagyon kiszámíthatatlan, nem lehet tudni, hogy kinél okoz súlyos lefolyású betegséget. Az egyetlen megoldás, hogy mindenki beoltatja magát, aki teheti, hiszen bár egyik sem nyújt száz százalékos védettséget, már egyetlen oltás után is nagyon valószínű, hogy maximum enyhe formában fog lezajlani a betegség.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató