2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Orbán Viktor és von der Leyen Brüsszelben találkozott

Pénteken Brüsszelben tárgyalt Orbán Viktor és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Orbán Viktor a Facebook-oldalán egyelőre nem részletezte, miről tárgyaltak, csak arról írt, hogy találkoznak.

Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt Orbán Viktor tegnap Brüsszelben. A miniszterelnök és az elnöknő zárt ajtós találkozójára a kora esti órákban került sor, az egyeztetések fő pontja a járvány utáni újraindulás, így a magyar helyreállítási és alkalmazkodási terv volt. A kormányfő szokásos péntek reggeli rádióinterjúban, a brüsszeli vizitet megelőzően arról beszélt: a pénzügyi kérdések java lényegében rendezettnek tekinthető, így Ursula von der Leyennel inkább az Európai Unió jövőjéről egyeztet majd.

– Az unió megindít egy olyan válságkezelő gazdasági programot, amelyre korábban nem volt példa. Szeretném tudni, hogy egyszeri esetről van-e szó. Szeretném látni, hogyan készül fel az unió egy esetleges, a mostanihoz hasonló járványhelyzetre. Milyen tanulságokat vontak le abból, amit az elmúlt hónapokban csináltak – sorolta Orbán Viktor, egy további tárgyalási pontként említve, hogy az EU-nak miképp alakul a kapcsolata az új amerikai adminisztrációval.

 

Ursula von der Leyen viszont pontokba szedve felsorolta a tárgyalás napirendi pontjait. Az sejthető volt, hogy szó lesz a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítését szolgáló uniós helyreállítási alapról, amelyből Magyarország 6 ezer milliárd forintot tervez lehívni különböző programokra. De nem csak erről volt szó.

A tárgyaláson ezen kívül még a következő témákról esett szó:

  • a koronavírus helyzetről,
  • az európai zöld megállapodás megvalósításáról,
  • a jogállamisági jelentésről,
  • globális kérdésekről és a Nyugat-Balkán helyzetéről.

Az igazságügyért felelős Didier Reynders és a jogérvényesülését felelős Vera Jourová uniós biztos hivatalai a 28 oldalas jelentésben aggályaikat fogalmazták meg Magyarországon az igazságszolgáltatás, a korrupció és a média helyzetéről. 

Varga Judit igazságügyi miniszter a jelentés megjelenése után abszurdnak és valótlannak nevezte annak tartalmát. A miniszter szerint a jelentés nem szolgálhat alapul semmilyen jogállamisági vitához az Európai Unióban, mert koncepciója és módszertana elhibázott, forrásai kiegyensúlyozatlanok, tartalma megalapozatlan.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató