2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

“A kollektív nyugat egy zord fantáziavilágban él” mondta az orosz külügyi szóvivő az RT-nek

A nyugati országok egy zord fantáziavilágban élnek, amely egy már hosszú évek óta tartó oroszellenes propagandára épül, mondta az általában szókimondó Marija Zaharova RT DE-nek, és ebben a felfogásban minden orosz kezdeményezés, beleértve coviddal kapcsolatosakat, egyből átpolitizálódik.

Ez a viselkedés a nyugattól nem igazán meglepő, magyarázta Zaharova Thomas Fasbendernek egy exkluzív interjúban, lévén hogy a nyugati országok már évek óta különleges erőfeszítéseket tesznek, hogy Oroszországot “agresszornak” állítsák be.

A már jó ideje folyamatosan hideg viszony a nyugat és Oroszország között a közelmúltban történt botrányok miatt a tetőfokára hágott, vázolta Zaharova, annak ellenére, hogy ezek a botrányok képzeletbeli eseményeken alapultak. Például a katonai gyakorlatok Oroszország dél-nyugati részén hisztériához, és ítéletnapi jóslatok egész hullámához vezettek több NATO országban, hogy háború lesz Oroszország és Ukrajna között, de ez nem így történt.

“Nekem úgy tűnik, a nyugati partnereink szabadjára engedték a fantáziájukat. Olyan dolgokat látnak bele az eseményekbe amelyek nem léteznek, és azt nem veszik észre ami nyilvánvaló. Elképesztő, de tényleg, ez a fantáziavilág.”

“Ha a tömegmédia éveken keresztül a vészharangot kongatja, és azt kommunikálja az embereknek, hogy Oroszország háborús uszító, amely ugrásra kész, akkor egy mindennapos orosz hadgyakorlattól az emberek könnyen megijednek.”

Zaharova szerint a sokéves nyugati kampány amely Oroszországot “agresszorként” mutatja be a koronavírus járvány elleni fellépésre is hatással volt. Ahelyett, hogy a nyugat együttműködött volna Oroszországgal, és megvette volna a világ első regisztrált covid-19 elleni vakcináját, a Szputnyik V-t, ehelyett rengeteg energiát pazaroltak arra, hogy a vakcina létezését tagadják, majd, hogy a hírnevét aláássák.

“Jelentős kampány zajlott a vakcinánk ellen, amit a világ számára felkínáltunk. Kezeltük. Sajnos, sok ország, köztük EU tagállamok, közben pazarolták az időt,” mondta Zaharova. “Sok állam kapott a vakcinából, egyesek próba-alapon, de sok egyből elkezdte vásárolni. Sajnos az EU már megint saját magát bünteti, ahogy Prága tette a diplomatáinkkal.”

A jelenleg is tartó koronavírus járvány “megmutatta azokat a masszív problémákat amelyekkel az EU és általában a nyugat küszködik,” mert megvoltak az erőforrásaik arra, hogy kezeljék a vírust, de ennek ellenére ez nekik nem sikerült.

“Kiderült, hogy a vezetőink, vagyis, akik a világ vezetőinek mondják magukat, nem igazán azok, csak mellveregetők.”

 

Egy másik, még befejezetlen, botrány is a független cselekvésre való képtelenségre mutat–a kém affér, amelyet Prága indított. A Cseh Köztársaság megvádolta az orosz katonai hírszerzést azzal, hogy felrobbantottak egy lőszerraktárt 2014-ben. Prága, anélkül, hogy erre az állításra bármilyen bizonyítékot szolgáltatott volna, egy diplomáciai rágalomhadjáratot indított, és több orosz diplomatát kiutasított.

“Megkapták amit akartak. Sőt, azt is meg kapták amiről még álmodni sem mertek. Szerintem amikor Prága elkezdte ezt a hazárdjátékot, nem számolt a következményekkel,” 

– mondta Zaharova, és azt is hozzáfűzte, hogy nem valószínű, hogy a vita a Cseh Köztársaság saját kezdeményezése volt.

“Kezdetben nem tudatosult bennük, hogy miben vesznek részt, mibe húzzák bele őket a nyugati felügyelőik. Amikor viszont rájöttek, akkor már túl késő volt, és akkor már nem léphettek vissza.”

A váratlanul kemény moszkvai válaszlépés, amely erősebb volt mint maga a provokáció, meglepte a cseheket.

“Ezért követnek el egyre abszurdabb lépéseket, és egymással ellentmondó nyilatkozatokat. Sok esetben mást ás mást mondtak a robbanással és az orosz-ellenes váddal kapcsolatban. A sok ellentmondó nyilatkozat a végén már csak lármának hatott,” tette hozzá Marija Zaharova.

Forrás: Oroszhirek

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató