2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Greenpeace: A dunai műanyaghulladék nagy része a Coca-Colától származik

A Greenpeace Magyarország és a Maradjanak a FÁK a Rómain civil csoport önkéntesei mintegy 2000 darab műanyag hulladékot gyűjtöttek össze a Szentendrei-szigeten, a Duna-ág melletti erdős területen április 17-én. A szemét nagy része üres PET-palack, ami a Greenpeace szerint olyan jól ismert nagyvállalatoktól származik, mint a Coca-Cola, a PepsiCo és a Szentkirályi Magyarország Kft. – írja a Greenpeace közleménye.

„23 aktivista bevonásával, összesen 80 zsák hulladékot gyűjtöttünk össze a Szentendrei-szigetre szervezett szemétszedés alkalmával. 500 méteres partszakaszt tudtunk megtisztítani, a begyűjtött hulladék közel kétharmada, mintegy 2000 darab műanyag szemét volt, döntő többségben PET-palack. A szétválogatott műanyagot újrafeldolgozó üzembe juttattuk el, de a Duna által évek alatt lerakott szemétből rengeteg maradt még a szigeten, ezért arra buzdítunk másokat is, hogy ha arra járnak és tehetik, gyűjtsék a hulladékot. Mi biztosan folytatjuk a munkát” – nyilatkozta Tóth-Kalló Éva, a Maradjanak a FÁK a Rómain civil csoport önkéntese.

A begyűjtött és átvizsgált 2000 darab műanyag hulladék mintegy harmada (624 db) volt beazonosíthatóan egy adott vállalathoz köthető. A szemét több mint fele, 325 darab PET-palack a Coca-Colától származott. A második helyen a Pepsihez köthető italcsomagolások végeztek a cégtől származó 101 darab PET-palackkal (16 százalék), míg a harmadik helyre a Szentkirályi Magyarország került 56 darab palackkal, ami a beazonosított szemét körülbelül 9 százalékát jelentette.

Az aktivisták 25 darab, szinte egy az egyben megmaradt Margitszigeti Kristályvizes palackot is találtak, amelyet körülbelül egy évtizeddel ezelőtt vont ki a forgalomból egy, a PepsiCo-hoz köthető hazai cégcsoport.

A Greenpeace szerint az újrahasznosítás önmagában még nem jelent kiutat a műanyagválságból. Simon Gergely, az egyesület kampányfelelőse azt mondta: „Azt várjuk a cégektől, hogy segítsenek kilábalni a nagyrészt általuk okozott műanyagválságból úgy, hogy felhagynak végre az eldobható csomagolóanyagok használatával. A kormánynak pedig jogszabályokkal kell köteleznie a cégeket az egyszer használatos italcsomagolások garantált újrahasznosítására és újratöltésére. Előrelépés, hogy a közelmúltban elfogadott törvény értelmében 2023-ban Magyarországon is bevezetik a kötelező visszaváltási rendszert, azonban az igazi megoldást a tartós, újratölthető, újrahasználható csomagolóanyagok jelentenék a műanyagszennyezés megfékezésére.”

A Break Free From Plastic nevű környezetvédő mozgalom jelentése szerint a Coca-Cola, a Pepsi és a Nestlé már harmadik éve a Föld legnagyobb műanyagszennyezői. A Coca-Cola reagált a felmérésre, azt közölték, hogy 2030-ig minden palackjuk visszaváltható lesz. A vállalat nemrég bejelentette, hogy Magyarországon fogják először tesztelni a javarészt papírból készült palackjukat, az Adez nevű gyümölcsös italukat lehet majd ebben kapni idén nyáron.

A rengeteg szemét Magyarország másik nagy folyóján, a Tiszán súlyos gondokat okoz. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató