2021. június 14. - Vazul
EUR : 346.08
USD : 284.44
Időjárás ikon22°10°

Idén már máshogyan lobognak a szivárványzászlók az amerikai követségeken

Kalandos életük volt az elmúlt néhány évben azoknak a szivárványzászlóknak, amelyeket az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségei tűztek ki világszerte a júniusi pride hónap alkalmából. A gesztus Barack Obama elnöksége idején vált hagyománnyá, aztán 2019-ben Donald Trump betiltotta – bár több nagykövetség is kreatívan dacolt a döntéssel.

Ezt követően az idén januárban felálló új adminisztráció nevében szenátusi meghallgatásán a külügyminiszter-jelölt, Antony Blinken bejelentette: ismét engedélyezni fogják a nagykövetségeknek, hogy kitegyék épületeikre a szivárványzászlót. Biden külügyminisztere már akkor hangsúlyozta, hogy az LMBTQ-közösség védelme és jogai melletti kiállás a Biden-adminisztráció egyik kiemelt feladata és ahhoz e szimbolikus lépések is elengedhetetlenek.

A Foreign Policy által a napokban megszerzett külügyminisztériumi tájékoztató szerint az idei évtől ismét kitűzhető a szivárványzászló – méghozzá a központi zászlórúdra, amelyről az országzászló is lobog.

És még csak a pride hónapig sem kell várni, már a május tizenhetedikei homofóbia, transzfóbia és bifóbia nap alkalmából kitehető. Sőt, engedélyt sem kell kérni hozzá a külügyminisztériumtól, ellentétben a korábbi évekkel, illetve egyéb zászlókkal, amelyeknek a kitűzése a központi rúdra továbbra is engedélyköteles.

Az anyag kitér rá, hogy a szivárványzászló nem kötelező elem, más, “a helyi körülmények között elfogadható” szimbólummal is ki lehet fejezni az LMBTQ-közösség melletti szolidaritást, azonban ügyelni kell rá, hogy a gesztus ne legyen kontraproduktív, azaz ne eredményezze a közösség elleni hergelést.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató