2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Kritizálták a kormány járványpolitikáját a német színészek, botrány lett belőle

Ötvennél is több ismert német színész gúnyolódott a német kormány szigorú korona-politikáján, erre összemosták őket a vírustagadókkal és a szélsőjobboldallal.

Németországban majdnem társadalmi vita bontakozott ki a koronavírus-járvány elleni védekezésben hozott kormányzati intézkedésekről – akár így is összefoglalhatnánk az elmúlt néhány nap legnagyobb feltűnést keltő német közéleti eseményét, a #allesdichtmachen (#zárjunkbemindent) kampányt, illetve annak utóéletét.

A csütörtökön kezdődött kampány keretében félszáznál is több német színész töltött fel rövid videókat a közösségi médiába,

amelyekben ironikusan követelnek még több korlátozást és lezárást,

ezzel reagálva a kormány járványpolitikájára, ami egyre több feszültséget okoz Németországban.

Orbán Viktorékkal ellentétben a Merkel-kormány és a tartományok miniszterelnökei eddig még nem döntöttek a korlátozó intézkedések lazításáról, és a következő néhány hétben várhatóan nem is lesz szabadabb az élet a szövetségi köztársaságban. Az esetszámok továbbra sem csökkennek, az uniós vakcinabeszerzés nehézségei miatt pedig továbbra is kevés az oltóanyag, bár ebben a közeljövőben már pozitív irányú változás várható.

A több oltás viszont még mindig nem jelent majd megkönnyebbülést, mert a nyitás egyes fázisait különböző incidenciaértékekhez kötik a németek, a szigor pedig várhatóan később is megmarad majd.

A helyzet tehát elég kilátástalannak tűnik, a németek pedig egyre frusztráltabbak.

A frusztráció kibeszélhetősége, pontosabban kibeszélhetetlensége viszont egyre meghatározóbb kérdéssé válik – és talán nem csak Németországban. A társadalomban sokáig konszenzus uralkodott arról, hogy a korlátozások egyértelműen szükségesek, a minél alacsonyabb incidenciaértékek elérése pedig az állampolgárok mindennapi, normális életébe és alapvető jogaiba való bármilyen mértékű beavatkozást indokolttá tesz.

A több mint egy éve tartó lezárások és korlátozások viszont kifárasztották az embereket, akik közül sokan nem is találkoztak személyesen ezzel a vírussal, valahogyan viszont mégis átalakította az életüket – többnyire nem a jó irányba.

Így jártak például a színészek is. A németországi színházak hónapok óta zárva vannak, a járványhelyzet miatt a filmkészítés is nehezebb, ha egyáltalán lehetséges; és persze a színész is csak ember,

mindenkinek elege van már abból, hogy ellehetetlenült a korábban még normálisnak számító életvitel.

Amellett sem lehet szó nélkül elmenni, hogy a korlátozásoknak egy sor nem várt, negatív hatása is van, mint például a családon belüli erőszak egyre gyakoribbá válása, a társadalom szétszakadása, a nyilvános eszmecsere lehetőségeinek beszűkülése, vagy éppen a média hisztériakeltése.

Többek között ezek voltak azok a nem kívánt eredmények, amiket a #allesdichtmachen kampányban résztvevő színészek kívánatosként, üdvözlendőként állítottak be videóikban, több lezárást, több korlátozást követelve.

 

 

Volker Bruch több félelemkeltést követel. A magyar olvasó Gereon Rath felügyelőként ismerheti a nagy sikerű Babylon Berlinből

Ahogy az várható volt, nagy botrány lett a videókból, hiszen azok végső soron a kormányzati szigor és a sajtó szenzációhajhászatának szükségességét kérdőjelezik meg – ezt pedig aligha viselheti el a mai németországi közbeszéd.

A radikális jobboldali, a koronavírus-válságban leginkább az elérdektelenedés keserű jövőképével szembenézni kénytelen Alternative für Deutschland (AfD) persze rögtön a keblére ölelte az #allesdichtmachen kampányt, de hasonlóan tett például Hans-Georg Maaßen is, akit a kereszténydemokraták (CDU) jobbszárnyához szokás sorolni.

Ezzel persze többet ártottak a kampánynak, mint használtak,

hiszen a lezáráspárti sajtó így könnyen összemoshatta a #allesdichtmachen-ben résztvevő színművészeket a szélsőjobboldallal és a vírustagadó querdenkerekkel. A német filmakadémia elnöke ki is jelentette, hogy a színészek az úgynevezett ironizálással „akaratlanul is védelmet nyújtanak” a vírustagadóknak, és ez a legnagyobb probléma.

 

 

A negatív politikai és sajtóvisszhang meg is tette a hatását:

az első színművészek sűrű elnézéskérések közepette már péntek délelőtt elhatárolódtak alig egy nappal korábbi videóiktól,

mondván, hogy nem akartak a szélsőjobboldal kezére játszani. Mások arra hivatkoztak, hogy eleve csak nagyon keveset tudtak az akcióról, és nem is nagyon néztek utána, ki állhat mögötte.

Eközben a kampány weboldalán is megjelent egy hosszabb magyarázkodás arról, hogy semmi közük nincs az AfD-hez, és hogy igazából a kommunikációval és a közbeszéd állapotával van a gond. „De ha valaki nem mer egyértelmű dolgokat kijelenteni abban a félelemben, hogy rossz oldalról tapsolják majd meg, az mindenképpen egyértelművé válik, hogy gond van a diskurzussal” – írja az akció mögött álló kft a kampány weboldalán.

 

 

 

A #allesdichtmachen kampány gyorsan lecsengett, több művész pedig teljesen vissza is vonta a videóüzenetét.

A kritikus hangok viszont nem csitulnak. Orvosok és egészségügyi dolgozók új kampányt indítottak a közösségi médiában #allemalneschichtmachen, azaz #mindenkicsináljonegyműszakot címmel, amiben arra buzdítják a szerintük túl önérzetes művészeket, hogy vállaljanak el egy-egy műszakot valamelyik intenzív osztályon, hátha megváltozik a véleményük a koronavírusról.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató