2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Portland polgármesterének elege lett az Antifák őrjöngéséből

Egyelőre felfüggesztette a rendkívüli állapotot Portland polgármestere.

Egy hét után, helyi idő szerint  hétfő délben felfüggesztették a rendkívüli állapotot Portlandben – jelentette be közleményében Ted Wheeler, az Oregon állambeli város demokrata polgármestere.

A politikus irodájának tájékoztatása szerint a polgármester fenntartja a jogot arra, hogy

„visszaállítsák a rendkívüli állapotot, ha azt a körülmények indokolják”.

A város első embere a múlt hét elején hirdette ki a rendkívüli állapotot, attól tartott ugyanis, hogy ha a Floyd-ügyben Derek Chauvin volt rendőrtisztet az esküdtszék nem találja bűnösnek, az újabb tiltakozási hullámot és vele rombolást indíthat el.     Kedden azonban egy minneapolisi bíróságon az esküdtszék minden vádpontban bűnösnek mondta ki Chauvint, aki tavaly május 25-én, egy rendőri intézkedés során perceken keresztül térdelt az afroamerikai George Floyd nyakán, és ezzel a vád szerint a férfi halálát okozta.    

A polgármester a lakosság segítségét kérte

Wheeler polgármester, még pénteken a helybéliekhez intézett beszédében úgy fogalmazott:

elege van az anarchista csőcselékből és arra kérte a nyilvánosságot, hogy segítsen leleplezni és azonosítani a zavargókat.    

Az amerikai sajtó beszámolója szerint Wheeler arról is beszélt, hogy be kell fejezni a tavaly nyár óta szinte folyamatos erőszakos tüntetéseket. A polgármester arra kérte a lakosságot, hogy fogjanak össze és foglalják vissza a várost. Úgy fogalmazott:

A város kezd talpra állni

„A város kezd talpra állni, de a rendszeres bűnözői rombolásban részt vevő, önmagukat anarchistának nevező emberek nem akarják, hogy a dolgok helyreálljanak”.

Wheeler szerint „ezek az egyének csak gyújtogatni és rombolni akarnak. 

A mi feladatunk az, hogy leleplezzük, letartóztassuk és büntetőeljárás alá vonjuk őket” – mondta a polgármester, aki arra kérte a lakosságot, hogy vegyék fel a kapcsolatot a rendőrséggel, és „szolgáltassanak információt a rendbontókról, írják fel a rendszámukat, vagy készítsenek róluk videófelvételeket, amikor rongálnak”. Wheeler hozzátette: a közösség életének vissza kell térnie a rendes kerékvágásba, az embereknek vissza kell térniük a munkába, a munkaadóknak újra kell nyitniuk üzleteiket.    

Tavaly nyár óta folyamatosak a zavargások

Portland városában tavaly nyár óta folyamatosak voltak az erőszakba torkolló zavargások. A tiltakozások eredetileg azért kezdődtek, mert a tüntetők így akartak fellépni a faji igazságtalanságok és a rendőri brutalitások ellen George Floyd halála után.     Tavaly nyáron a város polgármestere még támogatásáról biztosította a tüntetőket.

A demokrata párti politikus még tavaly júniusban azt javasolta, hogy több millió dollárral csökkentsék a rendőrség költségvetését

és az összeget irányítsák át a színesbőrű közösségek támogatására. Wheeler azonban márciusban felülvizsgálta álláspontját és pénteken már azt mondta: támogatja a rendőrséget, hogy az összes törvényes eszköz alkalmazásával kezeljék a zavargásokat.    

A republikánusokhoz közelállóként számon tartott Fox News hírcsatorna tudósítása szerint néhány órával a polgármester pénteki beszéde után a portlandi rendőrség ismét zavargásokról számolt be, és szombatra virradóra a rendbontók újabb rombolási hullámot indítottak el a város északnyugati részén. A helyi rendőrök elmondták, hogy az előre tervezett tiltakozást autonóm demonstrációnak nevezték el a szervezők.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató