2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Bidenék aggódnak a budapesti kínai egyetem miatt

Aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok a sanghaji Fudan Egyetem magyarországi terjeszkedése miatt. Az amerikai nagykövetség azt írta ellenzéki oldalak kérdésére, hogy Kína bizonyítottan kártékony befolyásszerzésre és a szellemi szabadság elfojtására használja a felsőoktatási intézményeit.

A Fudan Hungary Egyetem előkészítését lehetővé tevő stratégiai együttműködési megállapodást kedden írta alá Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, kormánybiztos és Xu Ningsheng, a Fudan Egyetem elnöke.

„A Biden-adminisztráció elkötelezett a jogállamiság és az emberi jogok védelme, valamint a korrupció elleni harcban, amely a diplomáciája alapját képezi. Továbbra is minden eszközt fel fogunk használni, hogy elérjük ezeket a célokat – írta a nagykövetség a lapok kérdésére, miszerint várható-e, hogy az USA szankciókat vezet be magyar magánszemélyekkel vagy cégekkel szemben korrupciós vagy emberi jogi bűncselekmények miatt – ahogy azt tette például Szlovákiában. A diplomáciai képviselet válaszában hozzátette: az adminisztráció elkötelezett a szoros kapcsolatok fenntartásában minden szövetségesével a közös értékek, a jogállamiság és a NATO-szövetség mentén.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató