2021. október 26. - Dömötör
EUR : 364.46
USD : 312.84
Időjárás ikon12°

Eperjes Károly a kommunista diktatúra keresztényüldözéséről forgat filmet

A főszerepeket Telekes Péter, Gál Tamás, Pásztor Erzsi, Eperjes Károly, Nemcsák Károly, Jakab Tamás, Tóth János Gergő alakítja.

Krisztus inge munkacímmel egész estés filmet forgat Eperjes Károly. Az alkotás az ötvenes évek azon időszakát idézi fel, amikor a kommunista diktatúra erőszakszervezete, az ÁVH brutális támadást indított a hazai szerzetesrendek, egyházi közösségek, a kereszténység ellen. A harmincnaposra tervezett forgatás április 20-án kezdődött az egyik leglátogatottabb hazai keresztény zarándokhelyen, Máriabesnyőn. A felvételek várhatóan május végig tartanak – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) szerdán az MTI-vel. A valós eseményeken alapuló film középpontjában a hit pajzsával küzdő ferences szerzetes, Leopold atya és a fiatal, ambiciózus ÁVH-s vallatótiszt, Keller főhadnagy párharca áll.

Mint a közleményben felidézik, az 1950. június 8-ról 9-re virradó éjszaka alatt sok ezer embert hurcoltak el erőszakkal a kolostorokból, rendházakból. Voltak, akiket börtönbe, másokat internálóhelyekre, a sztálinvárosi építkezésekre vittek. Nem sokkal később, egyetlen tollvonással – négyet leszámítva – az összes magyarországi szerzetesrendet betiltották, felszámolták és minden értéküktől megfosztották. A magyarországi kereszténység legsötétebb időszakáról a rendszerváltás után számos tudományos, hitéleti kutatás, visszaemlékezés, személyes beszámoló, dokumentumfilm, kisfilm született, azonban egész estés film eddig még nem.    

A cél, hogy átélhetővé tegyék a kort

A Krisztus inge alkotói olyan feldolgozás készítését tűzték ki célul, amely a ma embere számára is átélhetővé, megismerhetővé teszi a kort, az egyházi emberek heroikus helytállását és a hatalom totális háborújának eszközeit. Az 1950-ben játszódó film történetében Leopold atya azért küzd szerzetestársaival, hogy a háború után újjáéledő országban a ferences rendet ismét felvirágoztassa. Kezdetben a kommunista hatalom nem akadályozza őket tevékenységükben, még a háborúban elrejtett kegytárgyaikat is visszakaphatják.

Leopold atyát azonban koholt vádak alapján letartóztatják és hogy megtörjék, kegyetlen kínvallatások alá vetik. Volt diákját, a vallásnak hátat fordító, a szocialista rendszerben hívő fiatal tisztet, Keller főhadnagyot bízzák meg a beismerő vallomás kicsikarásával. Az atya kitartása, ellenállása azonban mindent megváltoztat.    

Több helyszín, kettő idősík

A Krisztus inge a Nemzeti Filmintézet 300 millió forintos támogatásával készül. A számos helyszínen és két idősíkban játszódó filmhez többek között Máriabesnyőn, Soponyán és Budapesten rögzítenek jeleneteket. A járványhelyzetre tekintettel a legszigorúbb biztonsági előírások betartása mellett zajlanak a munkálatok. A főszerepeket Telekes Péter, Gál Tamás, Pásztor Erzsi, Eperjes Károly, Nemcsák Károly, Jakab Tamás, Tóth János Gergő alakítja, mellékszerepekben többek között Derzsi János, Koltai János, Tordai Teri, Császár Angéla és Tóth Auguszta lesz látható.    

A forgatókönyvet Várnai Péter címzetes prépost írása alapján Petrik András, Horváth Áron és Eperjes Károly írta. A technikai rendezői feladatokat Pájer Róbert látja el, a film egyedi képi világáért a Made in Hungaria, illetve A feltaláló Balázs Béla-díjas operatőre, Csukás Sándor felel, a látványtervező Fekete Mónika, a zeneszerző Bucz Magor Soma. A Krisztus inge producere A Hídember, a Mansfeld, Az ajtó és a Régimódi történet című filmet is jegyző, Balázs Béla-díjas Hábermann Jenő.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató