2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Mulatóssal ösztönöznék oltásra az embereket Romániában

Erre azért van szükség, mert felmérések szerint alacsony az oltási hajlandóság az országban.

Egy tanulmány szerint év végére csak ötmillió körül alakulhat a beoltottak száma a 19 milliós Romániában. Az április második hetében készült 1010 fős, országosan reprezentatív mintából az is kiderül, hogy minél magasabban képzett valaki, annál valószínűbb, hogy beoltatja magát. Az oltást elutasítók körében a többség 40 év alatti, alacsonyabb végzettségű, és nem esett át a betegségen.

„Az igazi román vakcina a pálinka”

A felmérés szerint a járványról való tájékozottság a 40-49, illetve 60-69 éves, felsőfokú tanulmányokkal rendelkező városi lakosság körében a legmagasabb. A lakosságnak csupán egyharmada bízik a vakcinák hatásosságában,

kétharmada a lehetséges mellékhatásokra vagy az ellentmondó információkra hivatkozva idegenkedik az oltástól.

Nem tesznek az átoltottság növekedéséért a politikusok sem: pár napja az üstökösként berobbanó AUR-ból kilépett botrányhős, Diana Iovanovici Șoșoacă jelentette ki, hogy „az igazi román vakcina a pálinka”.

A román ortodox egyház mellett még az is felmerült, hogy román manelesztárokkal népszerűsítik a vakcinákat – számol be az Azonnali. „A manele zenei műfaj, a románok mulatósa, ami leginkább a szerb turbofolkra hasonlít. A közvélemény általában a szegényebb, gettósodott városi lakótelepek és elmaradott falvak világával azonosítja, és az egészre sokszor nemzetiségi jelleget is ráhúz, ugyanis leginkább a romániai cigány közösségből származó zenészek művelik kiemelkedően ezt a műfajt. A manele az egyik legnépszerűbb román zenei műfaj, általában milliók szokták meghallgatni” – tudhatjuk meg a lap cikkéből.

„Vakcinás slágerek”

„Az ön Youtube-csatornája 1 millió emberhez eljut 24 óra alatt. Az állam nem ilyen hatékony, néha a tévében reklámozzák az oltást. De az egésznek nincs ereje. Mit kérnék? Csináljon má’ egy manelet! Valami egyszerűt. Nem akarok nagyon belemenni, de valami ilyesmire gondoltam: »Kezemben az injekció / ezért a legkeményebb gyerek vagyok / még a kezem se fáj / ha ingyen adják!«” – írta a cikk szerint Lucian Mîndruță, román sztárújságíró Tzanca Uraganu maneleénekesnek az egyik közösségi oldalon.

Majd a napokban jelentkezem egy vakcinás slágerrel” – válaszolta az énekes.

Mint kiderült, az ötlet nem is annyira egyedi, a valóságtól elrugaszkodott próbálkozás: kedden Valeriu Gheorghiță ezredes, az oltáskampány feje is megszólalt, és elmondta, hogy ő is gondolt már arra, hogy manelezenészekkel kellene népszerűsíteni az oltást. Hozzátette azonban, hogy nem határozhatják el központi szinten, hogy ezentúl kötelezik a maneleénekeset arra, hogy álljanak ki az oltás mellett. Mindenesetre üdvözli azon énekeseket, akik csatlakoznak ehhez az akcióhoz.

Addig is, egy kis ízelítő a műfajból:

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató