2021. július 30. - Judit, Xénia
EUR : 358.81
USD : 302.1
Időjárás ikon34°20°

Operatív törzs: napokon belül oltják a 16-18 éveseket

Aki 3 hónapon belül volt fertőzött, már az is jelentkezhet oltásra – mondták az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. A tizenéves korosztályt Pfizer-vakcinával fogják oltani.

Már nem a vakcinák mennyiségén múlik, hogy ki mikor kapja meg az oltást, hanem az embereken – hangzott el az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője ismét elmondta, hogy a magyar oltási terv sikeres, és ma már a lakosság 38 százaléka be van oltva. A regisztráltak közül 1,2 millióan vannak azok, akik még nem kaptak oltást.

Elhangzott az is, hogy az újonnan bevezetett online rendszer segítségével ma már bárki könnyedén foglalhat magának időpontot az oltásra. Aki ezt megteszi, az György István szerint az életkorától függetlenül, 1-2 napon belül hozzájuthat a vakcinához. Mint mondta, a rendszerben már nemcsak a kínai Sinopharm, hanem az AstraZeneca oltására is lehet időpontot foglalni.

A tájékoztatón beszámoltak arról is, hogy hamarosan megkezdődik a 16-18 éves korosztály oltása, akik a Pfizer-vakcináját fogják kapni. Emellett azok is regisztrálhatnak, akik 3 hónapon belül voltak fertőzöttek.

Müller Cecília ország tiszti főorvos megismételte, hogy rengeteg vakcina van és jön is az országba, így mindenki hozzájuthat. “Most már annyi vakcina van, ami mindenki oltását lehetővé teszi” – mondta a tiszti főorvos. Müller megemlítette, hogy jött, illetve jön Moderna, Pfizer, AstraZeneca, Szputnyik V és Jansen típusú oltás is, ezekből esetenként több tízezer darab, közben pedig már úton van a repülő Kína felé egy újabb, nagyobb Sinopharm-szállítmányért.

A tiszti főorvos arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus még mindig itt van köztünk, ezért továbbra is be kell tartani a védelmi intézkedéseket. Megosztotta, hogy a kórházban ápoltak száma lassan változik, ugyanakkor látni azt, hogy az újonnan detektált fertőzöttek száma folyamatosan csökken. “Közel kétszerese már a gyógyultak száma az aktív fertőzöttekénél” – mondta.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató