2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Az EP nem támogatja a keleti vakcinákkal beoltottak utazási könnyítését

Az Európai Parlament nagy többsége szerint csak az uniós gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával oltottaknak jár automatikusan az utazási könnyítés. A magyar képviselők ezzel nem értettek egyet.

540 szavazattal, 119 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett megszavazta az Európai Parlament saját tárgyalási álláspontját a digitális zöldigazolvány kapcsán. Így akár holnaptól megkezdődhetnek az intézményközi tárgyalások az Európai Bizottság és az Európai Tanács küldötteivel annak érdekében, hogy júniusban, a turisztikai szezonra működőképes legyen a rendszer.

Az EP álláspontja szerint célszerűbb lenne Covid19 igazolványnak nevezni a dokumentumot, amelynek – az eredeti bizottsági javaslattal összhangban - tanúsítania kellene, hogy tulajdonosát beoltották a koronavírus ellen, vagy hogy friss negatív teszteredménnyel rendelkezik, illetve már átesett koronavírus-fertőzésen.

Maga a dokumentum a Parlament szerint nem tekinthető útiokmánynak. Lényege abban áll, hogy az igazolványok birtokosainak ne kelljen további kötelező utazási korlátozásokra, például karanténra, önkéntes karanténra vagy tesztelésre számítaniuk, javasolja a Parlament. A képviselők hangsúlyozzák, hogy a tagállamoknak a be nem oltottak hátrányos megkülönböztetésének elkerülése céljából és gazdasági okokból „egyetemes, hozzáférhető, időben történő és ingyenes tesztelési lehetőségeket" kellene biztosítaniuk.

A parlamenti állásfoglalás azonban rögzíti, hogy a tagállamok általi kölcsönös elismerésnek kötelezően csak az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyott vakcinákra kellene kiterjednie. Ezen túlmenően minden tagállam maga döntheti el, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogad-e, amely legalább az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján szerepel. Jelenleg sem a kínai Sinopharm, sem az orosz Szputnyik nem rendelkezik ezzel az engedéllyel, de a Sinopharm napokon belül megkaphatja. Ugyanakkor ez még mindig csak arra lenne elég, hogy a tagállamok mérlegeljék az elfogadását.

A magyar EP-képviselők közül a jobbikos Gyöngyösi Márton és a szocialista Ujhelyi István támogatta az előterjesztés végső változatát. Ujhelyi ugyanakkor közleményében jelezte, hogy “Mindegyik olyan módosító-indítványt megszavaztam, amely lehetővé tette volna, hogy a pusztán tagállami hatóságok által engedélyezett oltóanyagok is automatikusan elfogadottak legyenek az igazolványban; ezek végül nem kaptak többséget.” Ezt követően a végső állásfoglalást támogatta a turisztikai szakma érdekében. “Továbbra is fenntartom, hogy egyetlen módon lehetne megnyugtatóan rendezni ezt a helyzetet: ha az orosz és a kínai oltóanyag-gyártók vállalnák az EMA soron kívüli vizsgálatát és engedélyeztetési folyamatát” - jelezte a politikus.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató