2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Sneider Tamás: Egyházellenessé vált a Jobbik

Bár a Jobbik alapító- és elvi nyilatkozatában is központi helyet foglalnak el a keresztény értékek, a Jakab Péter által vezetett párt nemmel szavazott arról, hogy az egri Eszterházy Károly Egyetem újból egyházi fenntartásba kerüljön. Sneider Tamás egykori Jobbik-elnök szerint ez az eset azt bizonyítja, hogy a Jakab-féle Jobbik Gyurcsány Ferenc kottájából játszik.

A Jobbik – a több alapokiratukban is rögzített identitását feladva – mára teljesen Gyurcsány Ferenc kottájából játszik. Ezt Sneider Tamás, a Jobbik egykori elnöke szerint az is egyértelművé teszi, hogy az Országgyűlés keddi ülésén a párt parlamenti képviselői kivétel nélkül nemmel szavaztak, amikor az egri Eszterházy Károly Egyetem visszaadásáról kellett dönteni a katolikus egyház fenntartásába.

 

A jelenleg független képviselőként politizáló Sneider a Magyar Nemzetnek közölte: szerinte ez azért van, mert a szivárványkoalíciót vezető DK a baloldali összeborulás egyik tagjától sem tűrte volna el, hogy egyházaknak kedvező döntést támogasson. Érdemes felidézni:

a Jobbik alapító nyilatkozatában még az áll, hogy „pártunk keresztény, értékelvű mozgalom,

vagyis minden szavához, tettéhez, működése minden eleméhez az isteni törvényekbe és az egyetemes emberi értékekbe vetett hit szolgál forrásul”. Ezt az értékrendet a Jobbik tavalyi elvi nyilatkozata is megerősítette – legalábbis a szavak szintjén.

A 2020-as dokumentumban ugyanis szintén azt hirdetik az egykori radikálisok: „büszkén vállaljuk, hogy a Jobbik egy nemzeti, keresztény, konzervatív, jobbközép, szociálisan érzékeny néppárt”.

A katolikusok fenntartásába kerülhet az egri egyetem
Fotó: Heves Megyei Hírlap/Berán Dániel

Ehhez képest Sneider Tamás szerint egykori pártja meglepően könnyen adta fel a keresztény identitását, bár a képviselők között okozott némi zavart a készülő önmegtagadás, és volt, akinek lelkiismereti gondot okozott, hogy a meggyőződésével ellentétesen kell szavaznia. Utóbbiak az egykori jobbikos szerint elenyésző kisebbségben vannak, mivel

a balra átevickélt alakulatban sokaknál csak álarc az állítólagos vallásosság, amelytől könnyedén és bűntudat nélkül válnak meg, ha a pillanatnyi érdekük úgy kívánja. Megint mások – Sneider szerint – teljesen tájékozatlanok voltak az intézmény történetével kapcsolatban, s azt sem tudták, hogy miről szavaznak, fogalmuk sem volt a törvényjavaslat tartalmáról, csak a föntről jövő utasítás szerint nyomogatták a gombokat.

– A világon nincs még egy olyan párt, amely annak ellenére, hogy az alapító okiratában központi szerepet kap a kereszténység, ráadásul a címere, a jelképe a kettős kereszt, nem támogatja, hogy egy egyházi intézmény kerüljön vissza az eredeti fenntartójához. Ez, sajnos negatív értelemben, kuriózummá teszi a Jobbikot – fogalmazott Sneider Tamás, aki számos más egykori párttársával együtt igennel szavazott az egyetem sorsával foglalkozó előterjesztésre.

Hozzátette: a Jakab Péter vezette Jobbik markáns oltásellenessége is súlyos csalódás volt. – Rendkívül kiábrándító volt, amikor a jelenlegi pártelnök emberkísérletnek titulálta az oltási programot. Az pedig, hogy ezt megfejelik még egyházellenességgel is, azt mutatja, hogy teljesen kifordult magából a Jobbik, és semmi köze az egykori önmagához – jelentette ki Sneider.

Úgy tűnik, a Jobbik a jelenlegi állapotában valóban csúcsra járatja a 2014-ben kezdődő „néppártosodást”, és a balra tolódással elfordult a nemzeti–konzervatív értékektől. Mint ismert, ez már a 2015-ös migránsválság idején megmutatkozott, még Vona Gábor elnöksége alatt, amikor nem támogatták az úgynevezett kvótanépszavazást. Ezzel azt az akaratát nyilvánította ki a magyarok többsége, hogy hazánk maga dönthesse el, bevándorlóországgá kíván-e válni vagy sem. A Jobbik – a szivárványkoalíció többi pártjához hasonlóan – tavaly tavasszal nem támogatta a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat házszabálytól eltérő tárgyalását sem.

 

Forrás: Magyar Nemzet 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató