2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Magyarország megnyerte a kézilabda Eurokupát

Az Európa-bajnok Spanyolország elleni idegenbeli legyőzése után a magyar válogatott Horvátországot fogadta Veszprémben az Eurokupában. A szerdai remek teljesítmény után sokáig úgy tűnt, hogy elmarad a bravúr, de a hajrában fordított, végül négy góllal 26-22-re nyert az Eb-ezüstérmes ellen, és a hátralevő meccse eredményeitől függetlenül megnyerte az Eurokupát,- tudósít a Magyar Nemzet.

A spanyolok elleni szenzációs győzelem után hazai pályán, Veszprémben fogadta a magyar férfi kézilabda-válogatott Horvátországot az Eurokupában. Szerdán Bánhidi Bence nyolc gólt szerzett, Mikler Roland zseniálisan védett, mindkét magyar főszereplő a csapategységet hangsúlyozta, nem akart fürdőzni az egyéni dicsőségben, a szövetségi kapitány pedig annak a reményének adott hangot, hogy jó lenne hazai pályán legyőzni a horvátokat. A két csapat eszéki mérkőzésén 31-27-re nyertek a horvátok, kevés gólt hozó négy gólos vagy annál nagyobb különbségű győzelemmel a magyar válogatott az Eurokupa-csoport élére ugrott volna.

 

A spanyolok elleni kerethez képest két változás történt: Székely Márton és a csapat edzője, Chema Rodríguez a portugál karanténszabályok miatt visszatért az FC Portóhoz, illetve a Benficához. A kapust a balatonfüredi Bősz Dániel helyettesítette, a ferencvárosi szélső, Bujdosó Bendegúz helyett klubtársa, Kovacsics Péter kapott lehetőséget a szélen.

A horvát válogatott tartalékosan állt ki a magyarok ellen. Az év eleji egyiptomi világbajnokságot követően a horvát együttes jelentősen átalakult, miután Lino Cervar lemondott a szövetségi kapitányi pozíciójáról. Az új szakvezető Hrvoje Horvat, segítője pedig a kétszer a világ legjobb játékosának is megválasztott Ivano Balic lett. A szakmai stáb átalakulása a játékoskeretet is érintette, az új vezetők már inkább a fiatalabb tehetségekre építenek. Nem láttuk Veszprémben többe között a tavalyi Eb legjobb játékosának választott Domagoj Duvnjakot sem.

Máthé szerezte a válogatott első, az Eurokupában már a 31. gólját, ezzel vezetett Gulyás István csapata. A horvátok nem akartak leszakadni, igaz, ehhez az is kellett, hogy a magyar védekezés nem állt össze, nem volt olyan feszes és fegyelmezett, mint pár napja Spanyolországban.

4-4 után 8-5 lett oda, a korábbi veszprémi kapus, a Cozma-gyilkosság egyik szenvedő alanya, a 2009-es sajnálatos bűncselekmény óta egy vesével védő Ivan Pešić megbabonázta a lövőinket. Gulyás István időkérése során a harcosabb, agresszívebb játékot kérte a játékosoktól, s ennek úgy tűnt, meglett a foganatja, 8-8-nál érte utol a magyar a horvát válogatottat. Mikler Roland „elkezdett védeni”, de az átlövő játék nem működött, Szita Zoltán négy kíséletéből csak egy gólt szerzett az első félidőben. 10-9-es horvát előnnyel ért véget az első félidő.

Az első játékrészben Lékai Máté szájsérülést szenvedett, őt bekísérték az öltözőbe, nem folytatta a játékot az első 30 percben. Bánhidi Bence egy alkalommal vészjóslóan terült el a földön, a bordáját fájlalta, de kisebb ápolás után vissza állt. De most ő sem brillírozott, igaz, nem is kapott megfelelő labdákat és szemlátomást nagyon ügyeltek rá a horvát védők.

A folytatásban továbbra is a két csapat jobbátlövője, Máthé Dominik és Luka Šebetić vitte a prímet a góllövések tekintetében. Egy-két pontatlanság miatt megint elhúzott két góllal a horvát válogatott. 16-16-nál lett újra döntetlen az állás, Pedro, a szélről pontosan célzó balatonfüredi játékos volt a biztos pont. Bánhidi is megrázta magát, amikor lógtak a nyakán, gólpasszt adott, s olykor maga fordult a kapu felé.

 

Negyedórával a vége előtt Bősz állt be a magyar kapuba, de csak egy hetes erejéig. A hajrára döntetlen állásról fordultak rá a csapatok, 4-3 után Topic góljával újra vezetett a magyar válogatott. A hét a hat elleni játékkal szemben nem volt ellenszere Gulyás István csapatának, ezért sem tudta állandósítani az előnyét. A vége előtt nyolc perccel mégis úgy tűnt, összeáll a védekezés, 3-1 után ismét két gólos volt a magyar előny. Sőt, Topic után Leimeter is gólt szerzett, megvolt a négy gólos fór.

És ez ki is tartott a végéig, kellett ehhez a nem csak hetes erejéig beszálló Bősz bravúrja is: a jobb egymás elleni gólkülönbségének köszönhetően (idegenben 31-27-re győzött, itthon 26-22-re győzött) a magyar válogatott a csoport utolsó fordulójának az eredményeitől függetlenül megnyerte az Eurokupát. Négy napon belül legyőzte az Európa-bajnokot, majd az Eb-ezüstérmest. Ez igen!

Magyarország–Horvátország 26-22 (9-10), Eurokupa-mérkőzés, Veszprém. A csoport állása: 1. Magyarország 10 pont, 2. Horvátország 8, 3. Spanyolország 2 4. Szlovákia 0.

 

 

(Magyar Nemzet összefoglalója) 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató