2021. szeptember 18. - Diána
EUR : 351.42
USD : 298.4
Időjárás ikon21°14°

Heti egyszer kötelező iszlámórát tartanak Katalóniában

A muzulmán vallású diákok magas arányára való tekintettel a tervek szerint a következő tanévtől iszlám vallás tárgyú órákat tarthatnak a spanyolországi általános iskolákban. Katalóniában kísérleti jelleggel már be is vezették az iszlámórákat – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Spanyolországban elsőként Katalóniában vezetik be a heti egy iszlámórát, a következő tanévtől pedig kiterjeszthető lesz az új tantárgy oktatása minden általános iskolára.

A bevezetését azzal indokolják, hogy Katalóniában a harmadik legmagasabb a muzulmánok aránya Európában. Az Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (Ucidcat, Katalóniai Iszlám Központok Uniója) adatai szerint a kereslet máris magas, körülbelül kétezer iszlám vallású család érdeklődik a lehetőség iránt (mintegy 80 ezer muszlim diák jár iskolába Katalóniában).

A kormány álláspontja szerint a muszlimok és a más vallásúak között kialakult feszültséget az iszlám vallás teljesebb megismerésével lehet feloldani, ezért indokolt a tantárgy bevezetése.

Katalónia teljes népességének 6 százaláka muszlim, de egyes városokban és negyedekben ez az arány elérheti a 40 százalékot is.

Az 1980-as évek óta érkeznek tömegesen muszlim országokból bevándorlók Katalóniába, ennek következtében az amerikai hírszerzés 2010-ben már „a radikális iszlamisták fontos mediterrán központjaként” definiálta a térséget,

még egy hírszerzőközpont létrehozását is javasolták a barcelonai amerikai konzulátuson. 2015-ben 50 dzsihadistát tartóztattak le Katalóniában.

A hírt eredetileg a V4NA nemzetközi hírügynökség tette közzé.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató