2021. szeptember 28. - Vencel
EUR : 356.68
USD : 303.92
Időjárás ikon21°16°

Blinken: Kína egyre agresszívabb és ellenségesebb

Az amerikai külügyminiszter szerint a katonai konfrontáció nem szolgálja sem Washington, sem Peking érdekeit.

Az amerikai külügyminiszter szerint Kína agresszívabb és egyre ellenségesebben viselkedik, de Washington és Peking érdekeivel teljesen ellentétes lenne egy katonai konfrontáció. Antony Blinken a CBS News hírtelevízió egyik műsorának vasárnap adott interjúban beszélt erről.

A politikust a többi között arról is kérdezték, hogy Washington katonai konfrontáció felé halad-e Pekinggel.

„Meglehetősen ellentétes mind Kína, mind az Egyesült Államok érdekeivel, hogy ehhez a ponthoz eljussanak, vagy akár ebbe az irányba haladjanak” – szögezte le Blinken. „Szemtanúi voltunk az elmúlt években annak, hogy Kína elnyomóbb volt odahaza és agresszívabb külföldön. Ez tény” – tette hozzá a külügyminiszter.    

Kína kereskedelmi titkokat és szellemi tulajdont lopott?

Arról is kérdezték, hogy Kína feltehetően több száz milliárd dollár vagy ennél is nagyobb értékben lopott kereskedelmi titkokat és szellemi tulajdont az Egyesült Államoktól. Blinken úgy vélekedett: Joe Biden kormányzata számára ez tényleges aggodalmat jelent. Szerinte ez olyan, mint amikor valaki tisztességtelenül és egyre ellenségesebb módon próbál versenyezni. A Biden-kormányzat azonban hatékony és erős abban, hogy összehozzon hasonlóan gondolkodó és ugyancsak sértett országokat, hogy együtt megálljt parancsoljanak Pekingnek.    

Az Egyesült Államoknak nem az a célja, hogy kordában tartsa Kínát, hanem hogy fenntartsa a szabályokon alapuló rendet, amelyet a kelet-ázsiai ország próbára tesz – fejtette ki Blinken, aki vasárnap érkezett Londonba, az iparilag legfejlettebb országokat tömörítő G7-es csoport külügy- és fejlesztési minisztereinek találkozójára, amely napirendjének egyik pontja Kína lesz.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató