2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Egy felmérés szerint a franciák többsége támogatja a katonák felhívását

Valeurs Actuelles: a franciák többsége támogatja a patrióta politikát.

A franciák többsége egy friss felmérés szerint helyesli azon volt és jelenlegi katonatisztek felhívását, akik az ország széteséséről írtak, és jelezték, készek támogatni a patriotizmust megvédő politikusokat – jelentette a Valeurs Actuelles című jobboldali lap pénteken.

Hatvan éve volt a Sakál Napja

A nagyjából 1600 főt érintő közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 58 százaléka támogatja a felhívást

amelyet mintegy húsz nyugalmazott tábornok, száz, szintén többségében nyugalmazott magas rangú tiszt és több mint ezer katona írt alá és amelyben Emmanuel Macron államfőt a patriotizmus képviseletére kérték. A szöveg először egy blogban, majd április 21-én a Valeurs Actuelles-ben jelent meg, a Charles de Gaulle néhai köztársasági elnök elleni puccskísérlet 60. évfordulóján.    

A válaszadók 64 százaléka hallott a nyílt levélről, 38 százalékuk pontosan tudja, hogy miről van szó.    

A Valeurs Actuelles által most közölt felmérés szerint a megkérdezettek közül sokan egyetértenek a nyílt levélben megfogalmazott néhány más kérdéssel is. Így például az erőszak francia földön tapasztalható fokozódásával a megkérdezettek 84 százaléka ért egyet, 73 százalékuk a levélírókhoz hasonlóan szintén úgy gondolja, hogy Franciaország szét fog esni, 74 százalékuk egyetért azzal a megállapítással, hogy az antirasszizmus kontraproduktív hatást válthat ki, illetve azzal, hogy hogy egyes francia városokban nem alkalmazzák a köztársaság törvényeit. Ez utóbbit a megkérdezettek 86 százaléka gondolja így.    

Példátlan a katonák felhívása

A felmérésben részt vevők csaknem fele (49 százalék) támogatná a hadsereg beavatkozását a „rend helyreállítása érdekében”. Kevesebb mint harmaduk gondolja úgy, hogy az aláírókat szankcionálni kellene, mint ahogyan azt Florence Parly francia védelmi miniszter kilátásba helyezte.    

Az aláírók elítélték „a szétesést, ami a hazát sújtja, a közösségek közötti gyűlölködést, amelyet egyfajta antirasszizmus táplál, az iszlamizmust és a külvárosi hordákat, amelyek az alkotmányunkkal ellentétes dogmák alá kényszerítették az ország egy részét”.    

A katonák az írásukban jelezték, „hogy készen állnak olyan politikusokat támogatni, akik a nemzet megóvására tekintettel vannak”.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy amennyiben a jelenlegi politika folytatódik, az aktív bajtársak beavatkozására lesz szükség. Franciaországban katonák ilyen jellegű állásfoglalása példátlan, a hadsereg hagyományosan távol tartja magát a politikai vitáktól. A köztisztviselőkre vonatkozik a visszafogottság kötelezettsége, amely a nyilvános állásfoglalásokban politikai semlegességet jelent. Az aláírók jelentős része viszont már nyugalmazott, és többen megmérették már magukat helyhatósági választásokon a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés színeiben.    

Jean Castex francia miniszterelnök szerdán a leghatározottabban elítélte a nyílt levelet.    

A több mint 1500 aláíró közül 18 aktív katonát azonosított a hadsereg, valamennyiüknek a katonai felső tanács elé kell állniuk. Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés vezetője, aki a felmérések szerint a jövő évi elnökválasztás első fordulóját a 2017-es voksoláshoz hasonlóan megnyerheti, kedden ismételten támogatásáról biztosította az elégedetlen katonákat, és azt kérte, szavazzanak rá jövőre.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató