2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Egy napot sem bírtak ki Jakabék: Összehangoltan belerúgott a Jobbik Dobrev Klárába

Alig telt el 24 óra azóta, hogy Dobrev bejelentkezett, a Jobbik pártpénzein lélegeztetőgépen tartott Iránytű intézet már bele is rúgott Klárába. Szép dolog ez az összefogósdi, főleg elvtelenül. Ez az az intézet, akik 2018-ban kihozták győztesen a Jobbikot a választások előtt. Legalábbis próbálták, és olyan átlátszóan manipulálták kutatásaikat, hogy órákat nevettünk akkor ezeken. Most azonban előhúzták ismételten az intézetet, hogy gyorsan közöljenek is egy cikket az alig olvasott pártlapjukban, az Alfahíren. Minden betűje kincs, ahogy tapossák Dobrevet. Azt még nem tudják amit mi tudunk, nekik már egy évük is alig van hátra és a Gyurcsány-Dobrev klán keresztbe le fogja nyelni őket. Alfahírestől, Iránytű intézetestől.

 

Változtatások nélkül, álljon itt a pártlapban megjelent firkálmány: 

 

"Az esélyek megváltozása inkább akkor várható, amikor/ha Karácsony Gergely is bejelenti indulását"

- válaszolta Tóth Tamás, az Iránytű Intézet elemzője arra a kérdésünkre, hogy vajon Dobrev Klára hivatalos bejelentése mennyire írhatja át az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek erősorrendjét. A politológus úgy látja, mivel a DK-s politikus bejelentkezése a miniszterelnök-jelölti posztra senkinek sem okozott meglepetést, az erősorrendet sem fogja azonnal módosítani. 

Az Iránytű munkatársa éppen ezért véli úgy, hogy a főpolgármester bejelentése után válik igazán izgalmassá a kérdés, ugyanis

Jakab Péter és Karácsony Gergely a legnagyobb támogatottsággal bíró személy az ellenzéki oldalon.

Kétfordulós miniszterelnök-jelölti előválasztás esetén az a fő kérdés, hogy a lemaradó, kisebb támogatottsággal rendelkező jelöltek szimpatizánsai milyen másodreferenciákkal rendelkeznek - teszi hozzá Tóth Tamás. 

 Az előválasztás részvételi hajlandóságát, a választói hangulatot akkor érdemes latolgatni, ha hivatalosan is bejelentették az összes induló jelöltet. Bár komoly meglepetések már nem várhatóak, de a főpolgármester várható bejelentése mindenképp változást hoz az ellenzéki és a kormánypárti közhangulatban is. Minél színesebb a választási lehetőség a jelöltek közül, annál érdekesebb, izgalmasabb lesz a választók számára az előválasztás

- fogalmazott az elemző. 

Kíváncsiak voltunk, hogy Dobrev Klára (Jakab Péterhez képest) kései(?) bejelentkezése, illetve azok a hírek, miszerint a DK EP-képviselője csak győzködés után indult el az előválasztáson, mennyire befolyásolja az esélyeket. 

Tóth Tamás szerint az időzítés fontos a támogatottság szempontjából. Jakab Péter a korai jelentkezésével és az azóta eltelt időszak erős tematizálásával hatalmas előnyre tett szert - vélekedett, hozzátéve: Dobrev Klára a kutatások alapján a leginkább elutasított személy, mely elsősorban férjének köszönhető, hiszen ő is a legelutasítottabb politikusok között szerepel még az ellenzéki szavazók körében is.

Jakab Péter támogatottságát nem veszélyeztetik a "Dobrev-szavazatok",

azonban Tóth Tamás hangsúlyozza, a másodpreferenciákat tekintve, amennyiben a második fordulóba nem kerülne be a DK jelöltje, úgy szimpatizánsai vélhetően kevésbé támogatnák a Jobbik vezetőjét, legfőképpen akkor, ha Karácsony Gergely is választható lesz a második körben.

Ezt azzal magyarázza, hogy a DK szavazói a legaktívabb és a legelszántabb kormányellenes attitűddel rendelkeznek; az első fordulóban vélhetően még komoly szerepet játszik körükben a párthűség, azonban a második fordulóban többségük már a legesélyesebb jelöltre fogja leadni voksát.

A DK és Jobbik ideológiai különbségei Jakab Péter szerencséjére pont a dk-s oldalról átjárhatóbbak, így a a demokratikus koalíció szavazóinak támogatásában is bízhat. 

- magyarázta az Iránytű Intézet elemzője. 

Most már csak az a kérdés, hogy Dobrev Klára hivatalos bejelentésével a kormánypropaganda gyurcsányozása milyen hatást vált majd ki az előválasztásra, a részvételi hajlandóságra.

Egyértelmű, hogy amennyiben Dobrev Klára nyerné a miniszterelnök-jelölti előválasztást, úgy Orbán Viktor csak hátradőlne, és kérne egy korsó sört a karmelita kolostor teraszán üldögélve

- válaszolta Tóth Tamás. Emlékeztetve: a Fidesz kommunikációja, amely annyiból áll, hogy Dobrev Klára = Gyurcsány Ferenc láthatóan még az ellenzéki szavazókra is hatással van, melyet azért ellensúlyoz a DK szavazók átlag feletti elkötelezettsége.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató