2021. szeptember 18. - Diána
EUR : 351.42
USD : 298.4
Időjárás ikon21°14°

Fizetőssé válással ijesztget a Facebook

Nem fél manipulatív szólamot bevetni iOS-en az engedélyszerzéshez.

A múlt héten kiadott iOS 14.5-tel élesedett az Apple mobileszközein az App Tracking Transparency funkció, így mostantól a fejlesztőknek specifikusan engedélyt kell kérniük arra, hogy követhessék a felhasználók alkalmazások közti tevékenységeit. A megoldás egyik legnagyobb kritikusa a Facebook, hiszen a közösségi hálózat nagy mértékben támaszkodik a felhasználók szemei elől többnyire rejtve maradó követési módra a relevánsabbnak ítélt tartalmak és reklámok megjelenítése céljából,- írja az Origo.

Az Apple új rendszerében a cégek lehetőséget kaptak arra, hogy az appok közti követés igénylésekor elmagyarázzák a mobilozóknak, hogy miért szeretnék megkapni az erre vonatkozó engedélyt. Természetesen a Facebook is kénytelen volt most bevezetni a képernyőt, három indokot hozott fel az engedély megadása mellett:

  • így személyre szabottabbak lehetnek a hirdetések;

  • a felhasználók segíthetnek a Facebook és az Instagram ingyenesen tartásában;

  • továbbá segíthetnek az olyan vállalkozásoknak, amelyek reklámok segítségével érik el az ügyfeleiket.

A három érv közül a középső váltott ki sokakból ellenérzést, hiszen a vállalat nem túlságosan burkoltan azzal fenyegetőzik, hogy akár fizetőssé is válhat a Facebook és az Instagram, amennyiben a felhasználók nem segítik ki Mark Zuckerbeg cégét a magánszférájuk feladásával.

Ez hiteltelen viselkedésnek hat egy olyan cégtől, amely a 2020-as évben nagyjából 25 729 milliárd forint bevételt 8723 milliárd forint adózott eredményt tudott felmutatni, még ha az előzetes felmérések szerint az iOS-es felhasználók kétharmada valóban el is utasítja az engedély megadását.

 

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató