2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Vera Jurová feladta: Tehetetlenek vagyunk a magyar jobboldali sajtóval szemben

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke a Euronews-nak sírta el magát, hogy a testület tehetetlen a kormánypárti sajtótermékeket tömörítő Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) ügyében. A bizottság 2019-ben indított versenyjogi vizsgálatot tiltott állami támogatás gyanúja miatt a KESMA ellen, a Euronews brüsszeli tudósítója most arra kérdezett rá, hogyan áll az eljárás.

„A mostani versenyjogi szabályokat úgy alakították ki, hogy ennél jóval nagyobb ügyeket kapjanak el. Pénzügyi értelemben a KESMA ügye Magyarországon túl kicsi, vagyis az összeolvadás értéke túl kicsi ehhez. A versenyjogi szabályokat ennél nagyobb ügyekre tervezték.”

A KESMA 2018 őszén jött létre, és portfóliójába közel 500 médiatermék tartozik. Ekkora médiaholding az államszocializmus óta nem volt Magyarországon, Európában sincs példa hasonlóra. Később Orbán Viktor nemzeti- és közérdekre hivatkozva nemzetstratégiai jelentősségűnek nyilvánította a KESMA megalakulását, így a Gazdasági- és Versenyhivatal nem vizsgálhatta az összeolvadást, - panaszkodik a liberális lap. 

Jourová azt is elmondta, hogy a KESMA Magyarországon mentességet kapott a versenyjogi szabályok alól, ami szintén megnehezíti a fellépést a KESMA-val szemben, gyakorlatilag tehetetlenek, mert nem tudják alkalmazni a versenyjogi szabályokat. Ugyanakkor bejelentette, hogy jövőre újragondolnák a médiapiac jogi szabályozását, eddig ugyanis kizárólag gazdasági szereplőként kezelték a sajtót, és nem vették figyelembe a demokráciában játszott szerepét. Jourová korábban többször is kemény szavakkal illette a magyarországi demokrácia helyzetét. Legutóbb egy konferencián úgy fogalmazott:

„Számomra a magyarországi helyzet a legaggasztóbb. Ezt már sokszor elmondtam diplomatikus, és kevésbé diplomatikus nyelven. Továbbra is úgy vélem, hogy az egy beteg demokrácia”
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató