2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Házkutatás Szász János filmrendezőnél: hivatalos személy elleni erőszak miatt nyomoz az ügyészség

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt nyomoz a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a Szász Jánosnál tartott házkutatással összefüggésben – értesült a PestiSrácok.hu.  Úgy tudjuk, az egyelőre ismeretlen tettes ellen folyó nyomozás nem a filmrendezőt, hanem a feleségét érintheti, aki – az eddigi adatok szerint – dulakodásba keveredhetett  a rendőrökkel.

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) alárendeltségébe tartozó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a Szász Jánosnál tartott házkutatással összefüggésben – derült ki a KNYF portálunknak küldött válaszából .  Úgy tudjuk, az egyelőre ismeretlen tettes ellen zajló eljárás nem a filmrendezőt, hanem a feleségét érintheti, aki – az eddigi adatok szerint – dulakodásba keveredhetett a BRFK munkatársaival.

Az ügy előzményéhez tartozik, hogy februárban házkutatás (az új Be. szerint kutatás) történt Szász János filmrendezőnél. A sajtóban megjelent az is, hogy a kutatás összefügg azzal, hogy Szász János és néhány munkatársa 2019 óta dolgozik egy dokumentumfilmen, amely a világhírű Csókay András professzor vezette magyar orvoscsoport által Bangladesben bravúros, huszonhat órás műtéttel szétválasztott sziámi ikrekről szól majd. A műtétet szervező Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány közleményben reagált a történtekre, ugyanis az alapítvány megalapozatlannak és félrevezetőnek tartotta, hogy Szász arra utalt: a közötte és az alapítvány között kialakult jogvita közvetlen összefüggésben áll a házkutatással.

Szász arról is beszélt, hogy „undorító gazság van a háttérben”, ugyanakkora BRFK szerint a rendező nem működött együtt a nyomozókkal:

felszólították Szászt, hogy egy, a sajtóban közelebbről meg nem nevezett adathordozót adjon át, ám a rendező megtagadta azt (pár nappal később mégis átadta -PS).

Erre következett a teljes körű házkutatás, ami a Szász által használt személygépkocsira is kiterjedt. Elsőként a rendező okostelefonját foglalták le és zsákolták be bűnjelként. A történtekhez tartozik, hogy a BRFK még első nap csak annyit mondott, a házkutatást személyes adattal visszaélés vétsége és más bűncselekmények miatt folytatták le. Majd ehhez később még hozzátették: a személyes adattal való visszaélés mellett tiltott adatszerzés, illetve információs rendszer vagy adat megsértése miatt folyik az eljárás.

Forrás: Pestisracok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató