2021. június 20. - Rafael
EUR : 355.38
USD : 298.31
Időjárás ikon31°19°

Éleződik a brit-francia vita, haditengerészeti járőrhajók érkeztek Jersey-hez

Két haditengerészeti járőrhajót küld a brit kormány Jersey partjaihoz a „helyzet megfigyelésére”. A sziget önkormányzata halászati szabályt hozott, amelynek jogosságát vitatják a franciák.

A normandiai partvidék közelében fekvő, széles körű önigazgatási jogkörökkel bíró Jersey nem része az Egyesült Királyságnak, de a brit korona külső függő területei közé tartozik. A sziget önkormányzata az Egyesült Királyság és az Európai Unió között a brit EU-tagság megszűnése nyomán kidolgozott kereskedelmi és együttműködési megállapodásra (TCA) hivatkozva nemrég új halászati engedélyezési rendszert vezetett be. Ennek alapján a francia halászhajók akkor kaphatnak halászati engedélyt a térségben, ha igazolni tudják, hogy a múltban is tevékenykedtek a környékbeli vizeken.

A francia hatóságok álláspontja szerint azonban Jersey kormányzata erről előzetesen nem konzultált az EU-val, így a rendelkezés a TCA alapján érvénytelen. Annick Girardin, a francia kormány tengerészeti ügyekért felelős minisztere az éleződő vitára reagálva a héten alig burkolt utalást tett arra, hogy Franciaország elvághatja Jersey áramellátását.

Jersey három tenger alatti kábelen Franciaországtól kapja áramszükségletének 95 százalékát.

Hírek szerint csütörtökön nagyjából száz francia halászhajó tart tiltakozást Jersey kikötőjénél, bár annak blokádját a szervezők nem helyezték kilátásba. A brit kormány szerda este azonban bejelentette, hogy a királyi haditengerészet két járőrhajója is a helyszínre tart, azzal a céllal, hogy „figyelemmel kísérje” a francia halászhajók demonstrációját.

A BBC értesülése szerint London a Severn és a Tamar nevű, a dél-angliai Portsmouth kikötőjében állomásozó hajókat vezényelte Jersey szigetéhez. nek a járőrhajóosztálynak a tagjai 90,5 méter hosszúak, fedélzeti fegyvereik között tüzérségi és rövid hatótávolságú légvédelmi eszközök vannak.

 

MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató