2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Hosszú cicin az ellenzék: Kiemelt beruházás lesz a Fudan Egyetem építése, így népszavazás sem lehet róla

Kiemelt beruházás lehet a Fudan Egyetem budapesti kampuszának építése. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter közölte, kezdeményezi, hogy kiemelt legyen a Fudan-projekt.

 

 

Amennyiben Palkovics elképzelése megvalósul, Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester nem kezdeményezhetnek népszavazást a kínai egyetem ügyéről – márpedig minden arra mutat, hogy megvalósul, hiszen a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely kifejtette, hogy a kormány kész kiemelt fejlesztéssé nyilvánítani a Fudant, „ha ilyen előterjesztés érkezik”.

Kiemelt jelentőségű beruházásokról nem lehet referendumot tartani, így az ellenzéki polgármesterek, akik nyíltan az egyetemi beruházás ellen foglaltak állást, elesnek attól a lehetőségtől, hogy kikérjék a lakosság véleményét az ügyről.

Palkovics László két hete, az atv.hu-nak adott nyilatkozatában azt mondta, tárgyalni akar Baranyi Krisztinával és Karácsony Gergellyel. Szerinte meg fognak tudni állapodni, mert amit kínál nekik, „az nem semmi”, egy ékszerdoboz. Baranyi szerda reggel arról beszélt, eddig semmiféle ajánlatot nem kapott Ferencváros Palkovics minisztertől.

Érkezett ellenben szerdán egy kormányhatározat, amely azt küszöböli ki, hogy a Fudan egyetem felépítéséhez a kormánynak egyezkednie kelljen a IX. kerületi önkormányzattal. Ebben Orbán Viktor arra hívja fel a Diákváros-Fudan projektért kormánybiztosként felelős Palkovics Lászlót, hogy úgy „határolja le” a Fudan Hungary Egyetem megvalósításához szükséges fejlesztési területet a Diákvárosban, hogy annak „a kialakítása állami vagyoni körön kívüli területek bevonását ne igényelje”. Baranyi szerint ez a határozat önmagában még nem akadályozta volna meg egy referendum kiírását, de arról még nem nyilatkozott, hogy mi az önkormányzat terve arra az esetre, ha a Fudanból kiemelt beruházás lesz.

A Fudan építése körül óriási viták zajlanak, kormányoldalról azt hangsúlyozzák, hogy a világ egyik legjobb egyeteméről van szó, amelynek Budapestre településével Magyarország csak nyerhet. Az ellenzék viszont kritizálta a projektet.

A kormány a vádakra úgy reagált, hogy a Fudan és a Diákváros-projekt nem üti egymást, és hogy ha a kínaiak Magyarországon akarnak kémkedni, ahhoz nem kell egyetem. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató