2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

A magyar konzul pótolta Kapisztrán Szent János zászlóját Texasban

A san antonioi ferences missziós templom névadó szentjét ábrázoló szobrot évekkel ezelőtt megrongálták, Széles Tamás adta át a rekonstruált magyar zászlót.

„Ellopták Kapisztrán János zászlóját – mi pótoltuk!” – kezdi posztját a Los Angeles-i magyar konzulátus a Facebookon. 

Texasban 1716-ban alapítottak tartományt a ferencesek, missziójukat pedig 1756-ban telepítették San Antonio-ba. A jelenleg az UNESCO világörökség részét képező „texasi missziós ösvényen” található római katolikus kolostort Kapisztrán Jánosról nevezték el, aki a nándorfehérvári diadal előtt toborzott irreguláris keresztes sereget mellyel Hunyadi János segítségére sietett.

A texasi missziós templom névadó szentjét ábrázoló szobrot évekkel ezelőtt megrongálták.

A plébánia egyik tagjának megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium elkészítette a szobor kezéből ellopott történelmi magyar zászló pontos mását, amit kedden adott át Széles Tamás főkonzul Gustavo Garcia-Siller főegyházmegyei érseknek – számolt be posztjában a konzulátus. 

Az átadó ünnepségen – melyen jelen voltak az egyházmegye, San Antonio város és a helyi kulturális örökségvédelmi hivatal vezetői – az érsek megáldotta a zászlót, a főkonzullal közösen elhelyezte azt a névadó szent szobrán, majd harangszóval emlékeztek meg a névadó szenthez köthető történelmi eseményről – áll a bejegyzésben. 

A San Antonio Missions missziós apátság kiemelt zarándokhely az Egyesült Államokban,

melyet tavaly – a világjárvány ellenére is – több mint egymillióan kerestek fel.

„A magyar állam ajándéka, a »pótolt« történelmi zászló pedig méltóképpen hirdeti a magyar történelem egyik kiemelt diadalát a látogatók számára” – zárta bejegyzését a Los Angeles-i magyar konzulátus.

Fotó: Consulate General of Hungary in Los Angeles
Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató