2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Orbán Viktor Portóban eligazított mindenkit: Nem lehet tudni, mit jelent a gender kifejezés

Nem titkolta a portói szociális csúcstalálkozóra érkező Orbán Viktor, hogy gondja van a “gender” kifejezéssel, mert szerint a keresztény megközelítésben nem lehet ezt a szót használni.

A Reuters szerint a magyar és a lengyel kormány miatt húzhatják ki a pénteken kezdődő EU-csúcs zárónyilatkozatából a „nemek közötti egyenlőség” kifejezést.

Mateusz Morawieczki és Orbán Viktor amiatt tiltakozott, hogy a zárónyilatkozatban teendő vállalások körébe a „nemek közötti egyenlőség előmozdítása” is beletartozott volna. Ez a kifejezés így kikerült a dokumentumból (amely még mindig nem a végleges verzió), és csak ennyi olvasható a hírügynökség szerint: „Erőfeszítéseket teszünk a diszkrimináció elleni harcban és a nemek közötti különbségek csökkentéséért (…) és az egyenlőség előmozdításáért”. A csúcs előtt aztán kiderült, Orbán Viktornak a nem angol megfelelőjével, a "gender" szóval van baja.

A miniszterelnök a következőt mondta egy újságírói kérdésre:

Mi, keresztények, a gendert ideológiailag motivált kifejezésnek tekintjük, amelynek jelentése egyáltalán nem tisztázott, néha jelent valami a férfiak és nők között, nem szeretnénk ezt az ideológiai vitát összekeverni a férfiak és nők közötti egyenlőség iránti határozott elkötelezettségünkkel.

Orbán Viktor amiatt is panaszkodott, hogy ezt a megközelítését mindig elutasítják, de „ez az európai politika”. A csúcstalálkozó témájával kapcsolatban pedig elmondta, hogy a szociális kérdésekben Magyarországnak egy jól működő modellje van, amely a teljes foglalkoztatáson, erős családtámogatási rendszeren és a munkaalapú társadalmon alapul. A miniszterelnök szeretné ez ügyben a magyar gyakorlat tapasztalatait megosztani a kollégáival.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató