2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Üzent a moslék: "az Európai Unió a béke záloga"

Az Európai Uniót a béke zálogának nevezték az ellenzéki pártok képviselői azon a megemlékezésen, amelyet a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) tartott szombaton Budapesten, a második világháború európai befejezésének 76. évfordulóján; ez egyben Európa napja.

Arató Gergely, a DK országgyűlési frakciójának helyettes vezetője azt hangsúlyozta, hogy Európa a fasizmus felett aratott győzelemmel új esélyt kapott a békés, demokratikus fejlődésre. A DK azt vallja, hogy ennek az esélynek a megvalósítója az Európai Unió, vagyis abban hisz, hogy az együttműködés, a szabadság és a demokrácia teremthet tartós békét Európában - tette hozzá.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke közölte, a nácizmus felett aratott győzelem annak a békés fejlődésnek a perspektíváját nyitotta meg Európa számára, amelynek az alapja a tolerancia, az egyetértés, az együttműködés, a béke és a szabadság. Ugyanakkor most is vannak olyan törekvések, amelyek veszélyeztetik a békét - mondta, megjegyezve: nem az illiberális eszmék, az illiberális gondolatok azok, amelyek "a békét, az egyetértést és a szabadságot hosszú távon szolgálják".

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt elnöke arra emlékeztetett: a győzelem napját Németország is kitörő örömmel ünnepli, mert a németek is tudják, hogy mit nyertek a Harmadik Birodalom bukásával. Szerencsére ma már egy olyan európai közösségnek vagyunk a tagjai, amely megértette, hogy a béke és a szabadság értékeinek megőrzéséért, a szabadságjogok kiterjesztéséért kell küzdenünk - hangoztatta.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy 1945-ben ugyan katonailag legyőzték a fasizmust, ám annak politikai ideológiája túlélte a katonai vereséget.

Napjainkban - folytatta - a pénzügyi és a migrációs válság nyomán egyre inkább teret nyertek azok a szélsőjobboldali populista politikai erők, amelyek az európai integráció visszafejlesztésére törekednek. "A Fidesz politikai irányvonala, amely kizár a nemzetből mindenkit, aki nem ért velük egyet, régi, túlhaladott időkre emlékeztet" - fűzte hozzá a politikus.

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja azt mondta: fogadalmat kell tenni, hogy fel fognak lépni bármely politikai ideológia ellen, amely azokat az időket hozná vissza, amelyeket 1945-ben sikeresen legyőztünk.

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője Umberto Eco írót idézte, aki szerint fasizmus legfőbb vonásai a hagyománykultusz, a véleménykülönbségtől való irtózás, a másságtól való félelem, az idegengyűlölet, az összeesküvés rögeszméje, a gyengék iránti megvetés és a soha véget nem érő harcért való rajongás. "Az biztos, hogy akik ma az európai egység ellen lépnek fel, azok ennek a súlyos történelmi örökségnek a hordozói" - mondta Tordai Bence.

Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke a megemlékezésen bejelentette: a szervezet kezdeményezi, hogy az Európa-napot más európai országokhoz hasonlóan nyilvánítsák állami ünneppé és munkaszüneti nappá Magyarországon is.

A megemlékezés végén a résztvevők megkoszorúzták a fasizmus elleni harc hőseinek és a fasizmus áldozatainak XII. kerületi, a Gesztenyés kertben található emlékművét.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató