2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A nyaralást fehér felsőbbrendűségnek minősítették egy washingtoni egyetemen

Arra emlékezteti a tavaszi szünet a fekete diákokat, hogy nem bízhatnak meg a fehér bőrű emberekben. Szerintük a nyaralással a fehér diákok az erőszakos, fehér felsőbbrendűséget hirdető őseik nyomába léptek.

Az önmagát queer aktivistaként, filippínó származásúként és őshonosként azonosító diák azon háborodott fel, hogy a tavaszi szünetben a fehér bőrű diáktársai elutaztak Hawaiira és Mexikóba. Az Egyesült Államokban egyébként nagy hagyománya van a tavaszi szüneti nyaralásoknak, amikor a diákok elutaznak valahova bulizni. Ennek egy egész cikket szentelt Andre Lawes Menchavez a Washingtoni Egyetem lapjában, a The Daily-ben, ahol a véleménycikkes rovat szerkesztője.
 
Menchavez szerint a nyaralással a fehér bőrű diákok az erőszakos, fehér felsőbbrendűséget hirdető őseik nyomába léptek. Az utazásukkal pedig veszélybe sodorták a helyi lakosok életét csak azért, hogy a saját esztétikus örömük megvalósuljon. Az se tetszett Menchaveznek, hogy a társai képeket töltöttek fel az internetre a nyaralásukról, mert ezzel szerinte a gyarmati törekvésüket mutatták. Elmondása szerint egy már csak volt barátja olyan képet rakott fel, amin barátaival egy mexikói étteremben ülnek maszk nélkül, miközben egy maszkos pincér takarítja az asztalukat.
 
A kép láttán Menchavez arra jött rá, hogy még azokban a fehér emberekben sem lehet megbízni, akiket egyébként az ember a barátjának gondol, és akik valamilyen progresszív szakon tanulnak. Ezek az emberek szerinte azt mondják neki, hogy tisztelik a véleményét, amelyet egy rabszolgafelszabadító, gyarmatosítást eltörlő szemszögből ír, ráadásul egy queer színesbőrű aktivistaként.
 
Ugyanakkor a tevékenységük inkább azt mutatja, hogy ugyanolyanok, mint azok a gyarmatosítók, akik megölték az ő őseit és akiket megvet.
 
Andre Lawes Menchavez arra is rávilágított, hogy vannak olyan fehér bőrű nők, akik nemrég még az egyik szemináriumon arról beszéltek, hogy el kell ítélni a fehér felsőbbrendűséget. Most azonban ők is repülőre szálltak és elmentek Mexikóba vagy Hawaiira, ami a jelek szerint egyáltalán nem nyerte el a tetszését a férfinak.
 
Az újságíró szerint a hawaii lakosok úgy tekintenek a turizmusra, mint a terrorizmus egyik formájára, ami veszélyezteti az ő közösségeiket. A fehér emberek pedig azt fogják csinálni továbbra is, amit mindig a történelem során, azaz vérontást fognak előidézni a kisebbségek kárára, hogy aztán így érjék el a saját önző vágyaikat.
 
Végül Menchavez arra jutott, hogy most újra emlékeztette magát arra, hogy harcolnia kell, hogy elérje az antirasszista hozzáállást a közösségében. Így az őseihez hasonlóan ő is meg fogja jegyezni a gyarmati, fehér felsőbbrendűséget hirdető erőket, és azon fog ügyködni, hogy a földig égesse a fehér felsőbbrendűséget.
 
Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató