2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Felmérés: Legfeljebb egy hónapra elegendő plusz pénze van a magyarok 36 százalékának

A pandémia alatt a magyarok nagy része felélte a tartalékait, a legtöbb család nem tudna mit kezdeni azzal a helyzettel, ha lerobbana az autója, elromlana a mosógép, vagy ha egy komolyabb betegség ledöntené őket a lábukról, ezért nem tudnának dolgozni menni.

Szinte az összes tartalékát felélte a korlátozások alatt a magyar emberek jelentős része, hiszen rengetegen estek ki a munkából, voltak kénytelenek ezáltal nélkülözni - írja a Blikk.

A Generali felmérése alapján mindezek ellenére egyre többen próbálnak megspórolni valamekkora összeget havonta. Egy átlagos munkavállaló 22 600 forintot képes félretenni egy hónapban, valamint 7 havi megtakarítással rendelkezik. A gyermekes családoknak azonban a felénél kevesebb engedheti meg ugyanezt magának. A magyarok 36 százalékának pedig legfeljebb egy hónapra elegendő plusz pénze van.

A felmérés rámutat arra is, hogy egy betegség miatti keresőképtelenség már másfél hónap alatt is képes felszámolni a családi megtakarítást. Ez pedig egy ilyen változékony és kiszámíthatatlan vírushelyzetben komoly anyagi összeomláshoz is vezethet.

Kimutatták azt is, hogy ugyan szerencsésebb helyzetben vannak azok, ahol ketten is kenyérkeresők a családban, azonban ez sem kecsegtet sokkal több idővel, átlagosan három hónapig húzhatják a kutatás szerint, ha esetleg mindketten elveszítenék munkájukat, vagy nem lennének képesek tovább dolgozni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató