2021. június 24. - Iván
EUR : 349.28
USD : 292.7
Időjárás ikon36°23°

Korábban sértegettek bennünket, most megölnek – mondják a francia rendőrök

Úgy tűnik, a rendőrség koncepciózus lejáratása zajlik Franciaországban, ami mára oda torkollott, hogy akiknek a lakosságot kellene megvédeniük a bűnözőktől, azok a bűnözők célpontjává váltak. A muszlimok-lakta franciaországi külvárosokban lehetetlenné válik a rendfenntartás, a lakosság egyre türelmetlenebb, a rendőrség pedig állami beavatkozást követel.

A szerdai avignoni rendőrgyilkosság után – amit egy kábítószer-kereskedő követett el egy 36 éves rendőrtiszt ellen – újra felerősödtek a hangok Franciaországban, amelyek szerint már a hadseregnek kellene beavatkoznia a rend helyreállítása érdekében.


 
Egy felmérés szerint a válaszadók többsége az antirasszista politikát okolja a helyzet miatt. Úgy látják, hogy egyes körök a rendfenntartó erőket rasszizmussal vádolják, a fehér lakosságot pedig bizonyos bűnök elkövetésével, és ezzel gyűlöletet szítanak a bevándorló gyökerű polgárok között.
 
A jelenséget kommentátorok és politikusok egyszerűen a muzulmánok tömeges jelenlétével magyarázzák. A franciák szerint pedig mindennapossá vált, hogy akiknek az embereket kellene megvédeni a bűnözőktől, azok maguk is a bűnözők célpontjává váltak.
 
Jean-Jerome Bertolus, a France Info vezetője csütörtök esti nyilatkozatában úgy fogalmazott: szerinte nem a rendőrök és a bűnözők közötti szokásos „játszma” folyik jelenleg az országban, hanem arról van inkább szó, hogy a modern Franciaországban „a külvárosi negyedek söpredéke”, amely főként muszlimokból áll, „mindenre rátámad, ami tekintély. Ezeknek a csoportoknak a célpontja az állam minden intézményes formája. […] Úgy érzem, hogy a lakosság egyre inkább rendet és biztonságot követel” – mondta a Newsbeezer szerint a c-News TV vitájában.
 
A Le Figaróban francia rendőrök, követelve a rendfenntartók elleni gyűlöletbeszéd megszüntetését, úgy fogalmaztak:

„Korábban sértegettek bennünket, most megölnek minket.”


 David Le Bar, a Nemzeti Rendőrbiztosok Szakszervezetének a főtitkára az avignoni rendőrgyilkosság után úgy fogalmazott: – Ez nem csak egy incidens, ez vészhelyzet. Szerinte a gyilkossággal nem kifejezetten a kábítószer-maffia, hanem inkább a francia társadalomban mélyen gyökerező, rendőrök iránti gyűlölet okolható.
 
A rendőrök elleni támadásokat – amelyek óriási „sikert” aratnak a közösségi médiában –, egyes sajtóorgánumok is terjesztik – panaszkodnak a rendőrök. Különösen felháborította a rendfenntartókat a Libération címlapja, amelyen egy fiatalember légpuskalövés miatt megsérült arca látható azzal a szöveggel, hogy „rendőrséget terhelő” bizonyítékokat mutatnak be. Ez a rendőrellenes propaganda az egyenruhások szerint folyamatos.
 
„Filmeznek minket, ujjal mutogatnak ránk, és végül megtámadnak minket” – fejtette ki Frédéric Lagache, az Alliance Police Nationale szakszervezet szóvivője. „Bűnökkel vádolnak minket, és a kollégáinknak fogytán a türelmük. Ez már elviselhetetlen” – ezt Denis Jacob, az Alternatív Rendőrség (CFDT) szakszervezet főtitkára hangsúlyozta.
 
A feszültség fokozódása miatt a fegyveres erők szakszervezetei határozott választ várnak az államtól és Emmanuel Macrontól. – Ezúttal nem az anyagiakról van szó, hanem a rendőrség iránti gyűlölet megállításáról – mondta David Le Bar.

Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató