2021. június 16. - Jusztin
EUR : 351.26
USD : 289.56
Időjárás ikon28°18°

Kövekkel dobálták az izraeli rendőröket, gumilövedékekkel támadtak vissza a palesztinokra

Kilencven palesztin sebesült meg a szombat éjszakai jeruzsálemi összecsapásokban, írja az MTI. A palesztinok a ramadán egyik utolsó esti imája után vonultak ki az óvárosi Al-Aksza mecsetből, amikor az izraeli rendőrség beszámolója szerint több muszlim köveket, füstbombákat és patronokat dobált a rendőrök közé.

Az izraeli rendfenntartók tömegoszlató fegyverekkel reagáltak, és vízágyút, könnygázt, gumilövedékeket vetettek be a palesztinok ellen. A kilencven sebesültből 16 embert kellett kórházba szállítani.

Szombat este közel 80-90 ezer ember gyűlt össze különböző beszámolók szerint az iszlám vallás Mekka és Medina utáni harmadik legszentebb helyéhez, a jeruzsálemi Al-Aksza mecsethez. A szerdán véget érő ramadán böjtjének viszont nem ez volt az első konfliktusa Izraelben: péntek éjjel rohamrendőrök ürítették ki a Templomhegyet, miután a mecsetnél történt összecsapásban mintegy kétszáz palesztin és 17 izraeli rendőr sebesült meg.

Különösen feszült most az izraeli-palesztin konfliktus, a legfelsőbb bíróság ugyanis hétfőre ígért ítéletet a Sejk Dzsarra lakónegyed kilakoltatásai ügyében. Az óvárostól északra fekvő területen az elmúlt években számos épületet vásároltak fel a zsidó telepesek, sőt, jogi úton megkérdőjelezték több palesztin család tulajdonjogát az évtizedek óta lakott otthonaikhoz – és régebbi zsidó tulajdonosokra hivatkozva elkezdték kiköltöztetésüket a negyedből.

Számos tüntetés és összecsapás után tehát hétfőn lezárulhat egy évek óta folyó jogi küzdelem, az ítélet viszont akár az izraeli, akár a palesztin oldalról még több konfliktust generálhat. A helyzetet pedig csak tovább élezné a város keleti felének 1967-es elfoglalását ünneplő Jeruzsálem-nap hétfőre tervezett menete, a korábbi évekhez hasonlóan ugyanis ezt az óváros túlnyomórészt arabok lakta negyedeiben tartanák meg.

Ferenc pápa testvéri megoldást kér

Ferenc pápa is „rendkívüli aggodalommal” figyeli a jeruzsálemi eseményeket az MTI beszámolója szerint: vasárnapi audienciáján az összecsapások befejezését és azonnali „testvéri” megoldást kért az izraeliektől és a palesztinoktól:

„Minden felet arra szólítok fel, hogy keressen közös megoldást a szent város sok vallású és multikulturális identitásának tiszteletben tartására, és kerekedjen felül a testvériség. Az erőszak csakis erőszakot szül, elég az összecsapásokból”

– mondta az egyházfő. Ferenc pápa emellett megemlékezett a kabuli terrortámadás áldozatairól, és aggodalmát fejezte ki a kolumbiai zavargások miatt is. Egyébként ez volt a harmadik audiencia, amit újra a Szent Péter tér felé nézve, hívei előtt tartott meg a pápa, miután a járvány miatt hónapokig üres volt a Vatikán főtere.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató