2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

„Terheléses támadás” – Ujhelyi rémhírterjesztésért eljárást kezdeményez a kormány ellen

Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint ugyanis a kormány „túlterheléses támadásról” szóló indoklása „úgy hülyeség, ahogyan van; az általános iskolások is tökéletesen tisztában vannak vele, hogy nem ürgebőrbe bújt libsi-hackerek akadályozták a járványkezelés oszlopainak számító kormányzati regisztrációs oldalak működését”. Közleményében továbbá azt írja, „Fidesz volt annyira pancser, hogy nem készült fel kellően a tömeges érdeklődésre.”

Emlékeztet arra is, hogy az elmúlt pénteken Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter volt a közösségi online videósorozatának (Heti Kettes Ujhelyivel) vendége, ahol szóba került többek között a rémhírterjesztés jogi tényállása. Magyarországon Bárándy Péter az egyik legnagyobb gyakorló jogtudós elme – írja Újhelyi, hozzátéve, hogy éppen ezért a szavára oda kell figyelni.

Az ügyvéd elmondta, hogy a rémhírterjesztés jogi tényállása az elmúlt időszakban kellően egzakt, vagyis jogászi értelemben kezelhető volt, a Fidesz-kormány által bevezetett rendkívüli jogrend idején azonban „tudatosan slampos megfogalmazással” úgy módosították, hogy a mostani keretbe jószerivel mindenki azt ért bele, amit akar. Bárándy Péter azt nem tudta egyértelműen megerősíteni, hogy a kormányzat „terheléses támadásról” szóló kijelentése kimeríti-e a rémhírterjesztés fogalmát, de – mint mondta – egy tisztázó eljárást mindenképpen megér az eset.

Ezért döntött úgy Ujhelyi István, hogy hivatalos bejelentést tesz az illetékes hatóságoknál és eljárást kezdeményez a kormányzat kijelentései miatt. Ha ugyanis valóban „terheléses támadás” érte a kormányzat járványkezeléssel összefüggő informatikai rendszerét, az nem játék, az súlyos nemzetbiztonsági kérdés – hangsúlyozza az MSZP EP-képviselője. „Ha azonban csak saját pancserségüket akarták ezzel a hazugsággal leplezni, az viszont nem maradhat következmény nélkül. A következő napokban megteszem a szükséges bejelentést” – fogalmaz Ujhelyi.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató