2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Az ukrán hatóságok szerint "orosz megrendelésre" fenyegették halállal a kárpátaljai magyarokat

Elfogták a kárpátaljai magyarellenes provokáció feltételezett elkövetőit, írja az MTI az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) híre alapján.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ortodox húsvét vasárnapján fenyegető, magyarellenes falragaszok jelentek meg Beregszászon. A plakát szerint egy hetet adtak arra a magyaroknak, hogy „elhagyják az ukrán földet”, különben „megmérgezik őket, akár a patkányokat”.

„Késhegyre a magyarokkal!!! Éljen a nemzet!!! Halál az ellenségre!!!”

– írták a kék-sárga plakáton, amit a biztonsági szolgálat tájékoztatása szerint három ember orosz megrendelésre tett ki május 3-án hajnalban a kárpátaljai város több pontjára.

Az SZBU közleménye szerint a provokáció orosz megrendelésre történt, munkatársaik pedig kiderítették, hogy körülbelül 500 dollárnyi orosz rubelt utaltak át az ügy egyik érintettjének számlájára. A nyomozás során az ukrán hatóságok lefoglaltak több orosz jelképet és „egyéb, a jogellenes tevékenységet alátámasztó tárgyi bizonyítékokat” is.

Kárpátalja.ma arról ír, hogy a három elkövető közül kettő Luhanszkban született – ez az egyik kelet-ukrajnai város, amit az úgynevezett Luhanszki Népköztársaság tart ellenőrzése alatt a 2014-es ukrajnai harcok óta. Ukrajna hivatalosan a Luhanszki Népköztársaságot egyenesen Oroszország megszálló közigazgatásának nevezi.

Többször is kaptak már korábban a kárpátaljai magyarok és szervezeteik, valamint a megyében működő magyar külképviseletek fenyegető tartalmú üzeneteket. Magyarellenes firkák jelentek meg például az ungvári járási Szürtében és a beregszászi járási Tiszapéterfalván az MTI május eleji híre szerint. Január végén pedig „Ukrajnai hazafiak” aláírással ellátott levelet kapott több magyar szervezet, hivatalos szerv és Magyarország kijevi nagykövetsége is, amiben arról írtak ismeretlenek, hogy „amennyiben külügyminiszteretek, Szijjártó Péter Ukrajnába utazik, cselekedni fogunk. (…) Ha a miniszteretek Ukrajnába jön, nagy vérontásra készüljetek, magyar vér fog folyni.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató