2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Brutális összecsapások Izraelben - Videók

Több ezer palesztin barikádozta el magát Jeruzsálem óvárosában

Az izraeli rendőrség megrohamozta a jeruzsálemi óvárost hétfőn reggel, ahol az éjszaka több összecsapásra is sor került palesztin tüntetőkkel. A Jediót Ahronót szerint most is nyolcezer muszlim van a barikádok mögött az Al-Aksza mecsetnél, de a történelmi városrész számos pontján csaptak össze a rendőrök és a köveket dobáló tüntetők. 

Guardian szerint a napokban már megszaporodtak az összetűzések, miután az izraeli bíróság elhalasztotta egy palesztinok kitelepítését vizsgáló döntését. A hatóságok tucatnyi embert telepítettek ki az óváros szomszédságában fekvő Jarrah sejk városrészből. 

A több ezres, erőszakba hajló tüntetések épp akkor történnek, amikor hétfőn éves felvonulásaikra készülnek az izraeliek Jeruzsálemben. Ilyenkor ünneplik a város 1967-es elfoglalását. Az MTI összefoglalója szerint több tucat izraeli jobboldali nacionalista már reggel az óváros kapuinál követelte beengedését. Köztük volt Itamár Ben-Gvir is, a Zsidó Erő (Ocma Jehudit) nevű, szélsőségesen nacionalista és arabellenes, a hírhedt Meir Kahane rabbi tanításait követő párt elnöke, aki a Vallásos Cionisták nevű pártszövetség egyik vezetőjeként a március 23-i választásokon bejutott az izraeli parlamentbe. 

A Jeruzsálem-nap kapcsán tartott kormányülésen Benjamin Netanjáhú azt mondta, „nem fogjuk engedni egyetlen szélsőségnek sem, hogy destabilizálja Jeruzsálem nyugalmát. 

Helyreállítjuk a rendet. Ugyanakkor határozottan elutasítjuk a ránk kifejtett nyomást az ellen, hogy tovább építsük Jeruzsálemet.”

A palesztin Vörös Félhold jelentése szerint az éjszakai összecsapásokban heten sérültek meg. 

Videók:

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató